Smugglarnas nya hårdvaluta: vitlök!

Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Torsdag 6 mar 2014 2014-03-06
E-post 0

Smugglarnas nya hårdvaluta är – vitlök!

Vitlöken köps in billigt i Kina, exporteras till Norge som saknar vitlökstull och smugglas in i Sverige som har hög vitlökstull.

I Kina är vitlöken billig att köpa in. Till Norge är det billigt att exportera den eftersom landet saknar vitlökstull. Till Sverige och EU är det däremot dyrt att exportera den på grund av vår höga tull på just vitlök.  Därför startade två engelsmän, 36 och 37 år gamla, en smuggeltrade från Norge till Sverige.

Via gränsstationen Svinesund på västkusten smugglades vitlök för närmare 100 miljoner kronor från Norge till Sverige  – och väl i Sverige slussades den vidare ut på EU-marknaden.

Närmare 1.300 ton vitlök lyckades männen ta över svensk-norska gränsen under åren 2009 och 2010. Sedan sprack bubblan. Männen häktades i sin frånvaro, greps så småningom och har nu åtalats för grovt tullbrott.

Smugglingen beräknas ha kostat den svenska staten 24 miljoner kronor i uteblivna tullintäkter.

-Det handlar om en mycket omfattande smuggling, stora summor pengar och lönsamma affärer, kommenterar vice chefsåklagare  Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag