Snälla Nyheter24 – bidra inte till kollektivt skuldbeläggande!

Chang Frick Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Torsdag 20 nov 2014 2014-11-20
E-post

LEDARE Igår var det internationella mansdagen och Nyheter24 uppmärksammade detta genom att kollektivt skuldbelägga män för orättvisor. Vi menar att det är olyckligt att en redaktion legitimerar den typen av argument, vilka med rätta kan jämföras med rasism.

Låt oss börja i en annan ände för att ge frågan lite perspektiv. Det pågår en debatt om muslimers skuld i vad som händer i Irak och Syrien där ISIS förföljer och mördar minoriteter. I takt med att allt fler fruktansvärda exempel tar plats i media växer med rätta kritiken mot vad som sker. Samtidigt oroas flertalet muslimer för att de oskyldigt anklagas för vad ISIS gör i mellanöstern.

Frågan uppmärksammas av Othman Al Tawalbeh i en debattartikel hos GP, där det kollektiva skuldbeläggandet synliggörs och ifrågasätts.

– Många kräver och önskar att Sveriges muslimer ska ta tydligare avstånd genom att tillsammans uttala sig i media eller i skriftliga dokument. Men de kraven är oroväckande och kan leda till att man legitimerar och stödjer idén om ett kollektivt skuldbeläggande vilket brukar prägla det vi kallar för islamofobi, skriver Al Tawalbeh.

Kollektiv som kollektiv

Att klumpa ihop muslimer i en grupp och ge dem egenskaper utifrån detta är intellektuellt ohederligt. Jag vill inte kalla det för explicit rasism, då begreppet ”muslim” adresserar en religion istället för ras. Men grunden för resonemanget kommer från samma tankesätt, det kollektiva. Man vill ge en grupp människor egenskaper istället för att se till individen.

Om man istället kritiserar ideologier, föreställningar, religioner eller andra uppsättningar av idéer och tankar är det helt okej. Man kan kritisera en grabbig kultur, man kan kritisera feministisk ideologi, man kan kritisera Sverigedemokraternas socialkonservatism och man kan rikta kritik mot vad man upplever är orättvisor mot exempelvis tjejer.

Men det gjorde inte Nyheter24 på internationella mansdagen. Istället publiceras en ”nyhet”, alltså redaktionell text och inte debattartikel, som anklagar män vitt och brett för en rad saker.

– Tack för att ni tar er friheter på krogen och kladdar oss på brösten, rumpan och mellan benen, skriver Magda Omerspahic och Matilda Andersson i en artikel hos Nyheter24 som riktar sig ”till alla män”.

Sorry, men det är i bästa fall mobbning

Jag tycker Nyheter24 har ett existensberättigande. De är duktiga på att skriva roliga nyheter och hitta snackisar i sociala medier – många gånger är de betydligt vassare än gammelmedia på att hänga med i svängarna och skapa debatt. När jag kollar listan på vilka som har presstöd hittar jag inte Nyheter24, vilket än mer ger guldstjärna i min bok om det verkligen förhåller sig så att de växer på helt egna meriter.

Men. Det finns ett stort men. Och det handlar om män. Det handlar om det kollektiva skuldbeläggandet, om att svepande anklaga en grupp människor för saker på grund av kön, sexuell läggning, hudfärg eller religion. Det är i bästa fall mobbning, i sämsta fall något mycket värre.

Det är inte första gången jag möter detta fenomen. Det är ganska vanligt tyvärr. Jag har varit engagerad i Sverigedemokratisk Ungdom och mött nya medlemmar som uttryckt sig svepande och kollektivistiskt om muslimer. Jag har mött politiker och proffstyckare som uttryckt sig svepande och kollektivistiskt om sverigedemokrater. Och nu möter jag en text som uttrycker sig precis likadant mot kollektivet män.

Att se det kollektiva framför individer är ett otyg och det är intellektuellt ohederligt. Om den samtida debatten tillåts ha dessa förutsättningar, bidrar det inte bara till näthat, det legitimerar tankebanor som tangerar till rasism.

Det går alltid att blir bättre

Jag är inte ute efter att kleta rasiststämpel på någon. Jag vill poängtera en viktig sak. Givetvis fattar jag att Nyheter24 inte med avsikt vill legitimera rasism eller andra former av kollektivt skuldbeläggande. Jag om någon vet hur det känns att få en sådan där stämpel i pannan. Jag vet också hur lätt det är att falla i den där fällan där man ägnar sig åt kollektivt skuldbeläggande.

Nästa gång ämnet kommer på tal, försök istället resonera lite längre. Varför tjänar män mer pengar än kvinnor? Varför beter sig killar som de gör? Varför ser samhället ut som det gör? Svaren är många gånger komplexa och verkligheten är allt annat än så enkel att man kan klumpa ihop en grupp människor och enbart lägga skulden på dem.

På samma sätt kan man ställa frågor om varför det är oroligt i mellanöstern. Varför använder en del religion som en ursäkt för krig? Varför dödar ISIS även andra muslimer? Varför röstar en del muslimer på Sverigedemokraterna?

Som sagt, verkligheten är inte så enkel som man tror.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag