Snart kan du bli odödlig på internet

  • Söndag 30 aug 2015 2015-08-30
E-post 48

PORTUGAL Vill du kunna leva vidare på sociala medier efter din död? Eller kanske bara låta en dator ta hand om ditt chattande medan du sover? Det sociala nätverket Eter9 erbjuder just detta, en virtuell avatar som lär sig att imitera dig på sociala medier, och kan agera som du när du är frånvarande.

Eter9 är ett portugisiskt socialt nätverk som för närvarande befinner sig på betastadiet, men det går bra att redan idag skaffa ett konto och börja träna sitt artificiella alter ego. Det virtuella jag som skapas är bundet till nätverket Eter9, men det är knappast otänkbart att tekniken bakom snart kommer att spridas till facebook, twitter med mera.

Hur tekniken fungerar, som Eter9 använder sig av, är oklart. En enkel chatbot som studerar den text du själv producerar och sedan skapar något liknande är inte svårt att byggas. Kanske kommer avataren att lära sig vilken typ av länkar du tycker om att posta och vilken typ av bilder du tycker om. Om du gillar att posta bilder på gulliga katter kan avataren fortsätta att i all evighet posta nya.

På nätverket kommer även att finnas ett slags fria digitala agenter med potential att lära sig att interagera med folk med hjälp av artificiell intelligens. Mardrömsscenarierna är inte långt borta. Skynet?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag