Snart släpper Kriminalvården ut de fyra islamistiska terroristerna

Antalten Hall. Foto: Holger.Ellgaard/Wikipedia
  • Fredag 12 okt 2018 2018-10-12
E-post 1845

SÖDERTÄLJE Kriminalvården bedömer att återfallsrisken är hög för de fyra terroristerna som hindrades av dansk polis från att genomföra ett terrordåd mot den danska tidningen Jyllandsposten. Snart släpps de fria trots att deras tid i fängelset har kantats av våld och tecken på fortsatt religiös extremism, skriver Doku.

De fyra männen planerade 2005 att ta sig in på Jyllandspostens redaktion och ”döda så många som möjligt” men dansk polis kunde gripa dem innan de hann genomföra terroristdådet.

Den kartläggning Doku gjort visar att de fyra männens fängelsetid har utmärkts av radikalisering, dödshot och våld mot personal. Risken att de bibehållit sin våldsbejakande religiösa tro och att de kommer att återfalla i våldshandlingar bedöms därför som stor. 

Enligt psykologiska utvärderingar Kriminalvården gjort har flera av de dömda terroristerna antisociala beteendestörningar som kan utgöra en fara för deras omgivning när de släpps fria ut i samhället.

Den terrordömde Sahbi Zalouti har på grund av sitt våldsamma och hotfulla beteende suttit isolerad vid ett flertal tillfällen, och Kriminalvårdens utredning visar att han har narcissistiska personlighetsdrag, och risken för hot och våld från honom bedöms som hög.

Kriminalvårdens utredning kom till liknande slutsatser även när det gällde terroristen Omar Aboelazms mentala hälsa. ”Antisociala attityder” och en ”psykisk problematik med närhet till våldshandlingar” konstaterade utredningen, skriver Doku.

Även Munir Awad – som tidigare dömts för ett antal terrorbrott i flera länder – har gjort sig känd för att vara stökig under sin tid på Halls fängelse. Awad har fått flera varningar för att han spelat upp störande böneutrop på hög volym och utdelat flera dödshot mot både fängelsepersonal och andra medfångar.

”Jag svär – jag ska döda dig vid Allah” och ”bögjävel … jag ska knulla dig” är några av de hot han riktat mot sin omgivning inne på Hall.

Sedan förra året har man dessutom noterat en ökning av religiös aktivitet inne på Awads avdelning. Misstankarna om att han försökt uppvigla de andra fångarna utreddes men resulterade inte i någon påföljd. För sin egen och andras säkerhet har Awad – liksom sin terroristkumpan Zalouti – varit placerad i isolering under flera perioder.

Trots att Kriminalvården bedömer riskerna för återfall som höga förväntas ändå de fyra terroristerna släppas fria den 29 december i år, skriver Doku.

Läs även: ”Riskerade att bli utpekad som rasist” – Forskare om hur Sverige blev terroristernas fristad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag