”Snöhögern” får skulden i fuktig Aftonbladet-rubrik: ”En variant på smocka – en riktig höger”

Aftonbladet skyller översvämningar på "snöhögern" i fuktig rubriksättning. Foto: Faksimil Aftonbladet
  • Onsdag 4 jan 2017 2017-01-04
E-post 88

STOCKHOLM Är det vänstervindarna eller snöhögern som ligger bakom kaosvädret i Sverige? Enligt Aftonbladets rubrik på förstasidan kan man tro att borgerligheten ligger bakom kaoset. ”Efter snöhögern – varnar för fler översvämningar”, skriver tidningen i sin rubrik till en artikel som handlar om SMHI:s varningar för kommande översvämningar.

En något annorlunda rubriksättning på Aftonbladets förstasida väcker reaktioner. Förutom snökaoset som drabbat Stockholm har flera län drabbats av högt vattenstånd med översvämningar som följd, mycket på grund av hårda vindar som pressar vattnet i Östersjön mot land. Och när tidningen Aftonbladet ska rapportera om väderkaoset väljer de en extra fuktig rubriksättning.

”Efter snöhögern – varnar för fler översvämningar”, lyder rubriken på tidningens digitala löpsedel.

Väcker frågor på Twitter

Den annorlunda rubriksättningen har kommit att bli en snackis i sociala medier. På Twitter undrar kontot @avvinklat om ”snöhögern” är ”en ordlek, felskrivning eller nån slags politisk vinkling?”. Eskilstuna-Kurirens journalist Sebastian Laneby undrar om snön har blivit politisk.

Ledarskribenten Susanne Nyström på samma tidning konstaterar i ett svar till Laneby att det går att göra ideologi av alla slags oväder.

Nyheter Idag har ringt till Aftonbladet och talat med tidningens nyhetsredaktör Micke Andersson. När vi frågar vad som menas med ”snöhöger” menar han att tidningen vill variera sig lite i rubriksättningen.

– Ja just det. Det är väl en variant av smocka va? En riktig höger! Det tyckte vi var kul.

Det är inget subtilt politiskt budskap med det?

– Absolut inte, absolut inte.

Men det är skrivet med flit?

– Absolut, oh ja! Vi var trötta på de här smockorna, så tänkte vi ”en riktig höger”. En rak höger, helt enkelt.

Så det är inte vänstervindar som ligger bakom?

– Nej, nej, ja… nej. Eller ja, det kan man väl tolka det så också. Men vi har en vädergrej på gång också, så vi får se vad vi hittar på då.

Var det du som kom på ordet?

– Nej, det var det inte. Det var en av redaktörerna. Så jag ska inte ta åt mig äran. Men jag tyckte den var jättebra, det tycker jag. Man är rätt trött på de här smockorna. Men du är inte den första som trott att den är fel, säger nyhetsredaktören på den stora tidningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag