Socialdemokrat föreslår förbud för alla män på festivaler

Campingen på Peace & Love tidigare år. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 jul 2016 2016-07-12
E-post 1504

FALUN Socialdemokraten Jonas Fillman föreslår radikala åtgärder för att komma åt sexövergreppen mot unga tjejer på festivaler i Sverige. I en ledare i tidningen Dala-Demokraten listar han förslagen. ”Släpp inte in oss snubbar”, lyder en av idéerna för att komma tillrätta med problemet.

Allt fler sexövergrepp har kommit att uppmärksammas i medier, inte minst sedan ett antal unga flickor blev utsatta för sexövergrepp under festivalen ”Putte i parken” i Karlstad. Även under Bråvallafestivalen har det anmälts våldtäkter, totalt fem stycken. Två av rubriceringarna har senare ändrats av åklagare till sexuella ofredanden. Det berättar Norrköpings Tidningar.

Föreslår förbud för killar på festival

Även under festivalen Peace and Love, som äger rum i Borlänge, har det anmälts en våldtäkt som enligt anmälan har ägt rum i publikhavet. Nu har Socialdemokraten Jonas Fillman från Falun fått nog av sexövergreppen och presenterar tre radikala åtgärder i en ledare publicerad i tidningen Dala Demokraten. Där presenterar han sig som betongarbetare från Falun, aktiv i Byggnads samt i SSU Dalarna.

En av åtgärderna är att dela upp publikhaven mellan könen. ”En del för killarna, en del för alla andra”, skriver han. Nästa förslag fortsätter på samma linje som det första, men går ännu längre genom att dela upp ”hela jävla festivalen” mellan killar och tjejer. Det tredje förslaget handlar om att inte alls släppa in killar på festival.

”Det får vara nog med tjejer som stannar hemma för att de är rädda, nog med tjejer som beväpnar sig med pepparsprej och nycklar mellan fingrarna. Eliminera hotet. Bort med männen”, skriver han.

Men Fillman öppnar även för att gå ännu längre än så. Han konstaterar att det är inte bara på festivaler som det sker sexövergrepp mot tjejer utan även i andra delar av samhället.

”För övrigt är det ju inte främst på festivaler det här händer heller, så frågan är om det räcker att stänga ute oss män bara där? Hand upp alla som sett våldsromantiska bilder med syfte att sälja grejer! Hörni, jag tror vi är något på spåren”, avslutar han sin text.

Lägger på luren när Nyheter Idag ringer

När Nyheter Idag ringer till Jonas Fillman för att ställa frågor om hur han resonerar med att förbjuda alla killar från festivaler berättar han att han har fått positiva reaktioner för sin text. Men sen blir han kort i tonen.

– Jag vill inte prata mer med dig, säger han i telefonen.

Nähe, varför då?

– Nä, jag känner inte för det. Jag tycker inte er nyhetssida har någonting att göra med nyheter. Så nu har vi pratat färdigt, hejdå, säger han och lägger på luren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag