Socialdemokrat ser islamiska staten som frihetsrörelse: ”Precis som demokratiförespråkarna gjorde”

Det ursprungliga inlägget om "frihetsrörelser" som nu är raderat. Foto: Faksimil s-info.se
  • Söndag 31 maj 2015 2015-05-31
E-post 1459

GÖTEBORG I ett blogginlägg på S-bloggar, som numera är borttaget, jämför socialdemokraten Nils Erik Lindblom islamiska staten med demokratikämpar. ”ISIS vill givetvis upprätta ett eget land fritt från USAs härjningar”, stod att läsa på Socialdemokraternas officiella bloggportal.

Ett blogginlägg från socialdemokraten Nils Erik Lindblom, som numera är borttaget, har blivit en snackis på Twitter och Flashback forum. Lindblom är engagerad i Socialdemokraterna Göteborg och har uppdraget som valledare för Härlanda S-förening enligt Socialdemokraternas hemsida. På socialdemokraternas bloggportal S-info publicerades Lindbloms tankar om terrorstaten IS.

Redan i rubriken får vi veta att Lindblom ser islamiska staten som en frihetsrörelse. Den lyder: ”Dom tre frihetsrörelserna Socialdemokraterna, Frihandelsavtalet TTIP och Isis”.

”ISIS som vi i väst ser som en terrorist organisation. Precis som demokrati förespråkarna gjorde, på den tiden då vi inte hade allmäns och lika rösträtt utan det bara var som som var rika som fick rösta eller fick väljas till politiker. Och givetvis revolutions förespråkarna i Frankrike på Ludvig XVI tid. Men isis vill givetvis upprätta ett eget land från USAs härjningar”, löd stycket om islamiska staten.

Väcker kritik i sociala medier

Blogginlägget väcker reaktioner på Twitter och debattören Hanna Gadban förklarar att det är äkta. Även på forumet Flashback har det startats en tråd där ursprungsinlägget länkades innan det togs bort från s-info.

”Det här var ju nästan lite obehagligt att läsa, blir dock inte förvånad att han är politiker i Göteborg där många IS anhängare kommer ifrån”, kommenterar en användare på Flashback forum.

Debattören Hanna Gadban skriver på Twitter att det är oroväckande och bekräftar i en dialog med den förre socialdemokratiske riksdagsledamoten Carina Hägg att en skärmdump som sprids i sociala medier är äkta. Hägg blev själv struken från Socialdemokraternas riksdagslista i samband med att hon varit allt för kritisk mot Omar Mustafa som valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse, enligt tidningen Expressen. Hägg å sin sida menade att Socialdemokraterna inte tog radikal islamism på allvar.

Nyheter Idag har sökt Nils Erik Lindblom över telefon utan resultat.

UPPDATERING 2015-05-31 19:38

I ett nytt inlägg på S-info backar nu Nils Erik Lindblom efter att ha mottagit kritik för sitt ursprungliga blogginlägg.

Jag tar tillbaka det jag skrev om isis. Jag har tänkt på det. Ni som har kritiserat mig har rätt. En frihets organisation dödar inte människor”, förklarar han nu på s-info.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag