Socialdemokrat stoppar Monas möte om demokrati och religionsfrihet i Rinkeby

Mona Walter. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 15 jun 2015 2015-06-15
E-post

STOCKHOLM Idag skulle Mona Walter hålla ett föredrag om demokrati och religionsfrihet i Rinkeby Folkets hus, men det blev avbokat på förmiddagen. – Det är för att vi anser att det här arrangemanget inte stämmer överens med vår uthyrningspolicy, säger Kerstin Aggefors (S) som är ordförande i Rinkeby Folkets husförening.

Idag var det tänkt att Mona Walter skulle hålla ett föredrag i Rinkeby Folkets Hus om demokrati och religionsfrihet. Hon har sin bakgrund i Somalia och har tidigare uppmärksammats för sitt engagemang mot konservativa och radikala strömningar inom islam. Själv har hon konverterat från islam till kristendom och har tidigare uppmärksammats av medier då hon fått ta emot hot efter att ha kritiserat islam, rapporterade SVT våren 2014.

Nu blir det inget föredrag om demokrati och religionsfrihet efter att Kerstin Aggefors (S), ordförande i Rinkeby Folkets Husföreningen, via mejl meddelat att Walters föredrag avbokas. Aggefors är även ledamot för Socialdemokraterna i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

– Det är för att vi anser att det här arrangemanget inte stämmer överens med vår uthyrningspolicy, förklarar Aggefors i telefonen för Nyheter Idag.

Du vill inte utveckla exakt vad i er policy det strider emot?

– Du kan hitta den policyn på Folkets hus och parkers hemsida.

Men är det någon speciell del i den policyn som det här beror på?

– Det är policyn i allmänhet.

Du vill inte vara mer specifik?

– Nej, utan det är helheten.

Får Rinkeby Folkets Hus några bidrag från kommunen?

– Ja.

Borde det inte vara öppet för alla om det finansieras med skattemedel?

– Folkets hus och parker har ju en policy för uthyrning och den följer vi, svarar Aggefors.

”Stötande uttryck får ej genomföras i dessa lokaler”

När Nyheter Idag granskar Folkets Hus och Parkers policy finner vi en skrivelse som menar att ”stötande uttryck får ej genomföras i dessa lokaler”. Mona Walter har tidigare blivit kritiserad för sin kritik mot islam och sharialagar.

”Sådana arrangemang och sammankomster som innefattar illegal verksamhet eller har inslag, föreläsare eller annan typ av information som för fram främlingsfientliga, rasistiska eller för annan grupp förnedrande/stötande/exkluderande påståenden/uttryck får ej genomföras i dessa lokaler”, står att läsa i policyn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag