Socialdemokraterna i Skåne lovade 300 fler vårdplatser – Blev 300 färre istället

Genrebild. Foto: Flickr
  • Tisdag 24 okt 2017 2017-10-24
E-post 927

SKÅNE Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att utöka mängden vårdplatser i Region Skåne med 300 stycken. Nu med bara ett år kvar till nästa val har istället antalet vårdplatser minskat med 300 stycken.

De senaste 4 åren har antalet vårdplatser i Region Skåne minskat med 300 stycken. Detta trots att Socialdemokraterna inför valet 2014 lovade att utöka mängden vårdplatser i regionen med 300, det uppger Sveriges Radio.

Vid lasaretten i Ystad och Trelleborg har var tredje vårdplats försvunnit de senaste 4 åren. I augusti 2014 lovade regionstyrelsens nuvarande ordförande, Henrik Frtizon (S), att anställa 2000 fler i vården och att skapa 300 nya vårdplatser de kommande 4 åren.

Med bara ett år kvar till valet har istället antalet vårdplatser minskat med 300, vilket motsvarar 10 procent av alla vårdplatser i hela Skåne Region.

Nu får förvaltningscheferna i uppdrag att se över situationen och försöka komma fram med förslag på hur antalet vårdplatser ska kunna öka istället. Utmaningarna är enorma för cheferna, inga patienter ska vårdas på fel avdelning, andelen överbeläggningar per 100 vårdplatser ska vara högst 1 procent och trycksår som lätt kan undvikas hos patienter ska helt upphöra.

Mats Molt, regional chefläkare i  Region Skåne, menar att en av anledningarna till att antalet vårdplatser minskar är att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Stora bitar kan nog falla tillbaks på ledarskap och organisation, men inte allt eftersom vi har ganska många enheter som fortfarande fungerar väl vad det gäller vårdplatser. Vissa enheter har god verksamhet och andra är mer drabbade, säger Mats Molt, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag