Socialdemokraterna inledde Almedalsveckan på söndag

Stefan Löfven - Foto: Chang Frick
  • Måndag 30 jun 2014 2014-06-30
E-post 0

ALMEDALEN Igår var det Socialdemokraternas dag i Almedalen, partiets opinionssiffror har stabiliserats runt 32 procent, med det finns en rädsla för att samarbetspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att göra bra val, vilket kommer att sätta hård press på Socialdemokraterna under kommande regeringsförhandlingar.

Vill man ha en Socialdemokratisk regering ska man rösta på Stefan Löfven

Socialdemokraternas nya taktik för att slippa bemöta de besvärande frågor som journalisterna ställer gällande samarbeten med Vänsterpartiet och Miljöpartiet verkar vara att påpeka det faktum, att vill man vill ha en socialdemokratisk statsminister, ska man rösta på Stefan Löfven. På ett sådant enkelt sätt slipper man krångla in sig i frågor om nedstängda kärnkraftverk, dysfunktionella arbetskraftsinvandringsregler och vinster i välfärden. Socialdemokraterna har även sagt att de inte kommer att slita upp något av jobbskatteavdragen och att de vill behålla ROT men minska RUT.

Valet kommer att stå mot MP, V & FI

Som opinionssiffrorna visar nu, kommer Socialdemokraternas valrörelse snarare att stå mot Miljöpartiet, Vänsterpartiet och bubblaren FI än mot alliansen. Visst, vi har sett att alliansen kan valspurta, men när Sverigedemokraterna är så här starka och Moderaterna nu har historiskt låga siffror kommer troligtvis alliansen inte att kunna bjuda upp till  kamp. Ordet ansvar är ute nu år 2014, oavsett hur fint det har låtit under åtta år. Den arrogans som Fredrik Reinfeldt oavsett fråga visat för sina meddebattörer och för det svenska folket har etsats sig fast i minnet på väljarna. Moderaternas valutgång beseglades nog redan tidigt med värvningen av Kent Persson som partisekreterare. Man kan säga mycket om Kent, men han är ingen Schlingmann direkt. Det drar ihop sig till en mycket spännande valrörelse för Socialdemokraterna. Den saken är klar.

Vill ha blocköverskridande överenskommelser

Under Stefan Löfvens tal som han höll klockan 19.00 på Almedalens scen på söndagskvällen tog han starkt avstånd från att samarbeta med Sverigedemokraterna. Han flörtade även med FI:s väljare. En del av den flörten bestod i att han tog upp frågorna om rätt till deltid i vården, ett förslag som han tidigare kunde ha genomfört tillsammans med Sverigedemokraterna, men just då valde Socialdemokraterna tillsammans med övriga samarbetspartier att inte genomföra detta. I en frågestund efter talet kom frågan upp om en blocköverskridande överenskommelse, främst ville han få över Centerpartiet och Folkpartiet. På frågan om han skulle kunna ingå ett blocköverskridande samarbete med Moderaterna svarade han att Carin Jämtin har sagt att det vore en situation vi helst inte velat hamna i.

Kan bli storkoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna

Regeringsförhandlingarna efter valet kommer att bli en riktig rysare om opinionssiffrorna står sig. Kanske får vi för första gången en storkoalition mellan ärkefienderna Socialdemokraterna och Moderaterna.
Det kanske är bäst för både Socialdemokraterna och Moderaterna. Löfven kan få bli statsminister för en stark regering och Reinfeldt kan gå arrogant gå vidare till Bryssel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag