Socialdemokraterna inleder valåret urstarkt: Ökar med mer än hela MP

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 20 jan 2018 2018-01-20
E-post 2190

STOCKHOLM Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har all anledning att vara nöjd. I januarimätningen från Nyheter Idag/Sentio ökar partiet med fyra procentenheter vilket är en ökning som ligger utanför den statistiska felmarginalen. – Det är lite förvånande tycker jag, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

2018 väntas bli ett dramatisk år i politiken, inte minst då riksdagsvalet äger rum till hösten. Och årets första opinionsmätning från Nyheter Idag/Sentio skvallrar om att det kan ske snabba förändringar i politiken. I mätningen från december 2017 noterades Socialdemokraterna till 23,0 procent, men en månad senare ökar samma parti dramatiskt, nu till 27,0 procent.

Det är en ökning med fyra procentenheter och ligger utanför den statistiska felmarginalen. Det betyder att det är statistiskt säkerställt att Socialdemokraterna ökar. Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han förvånas över resultatet.

– Det kanske går hem ändå att de vimsar minst. Oppositionen är inte samlad, utan mest gnällig. Sen hade jag nog trott att schabblet med säkerhetspolitiken skulle påverka negativt, men det har kanske inte sjunkit in eller är det sådana som jag som har haft fel, säger Ljunggren i telefonen.

Det finns samtidigt ingen tydlig förlorare i mätningen. Störst tapp i januarimätningen noteras för Centerpartiet om 1,4 procentenheter, men det är en förändring som ligger innanför den statistiska felmarginalen. Alla partier backar marginellt utom just Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ.

– Man kan väl anta att det är en större grupp väljare som anser att Socialdemokraterna ändå är det minst dåliga alternativet, så skulle jag tolka det. De andra är inte intressanta, utom möjligtvis Moderaterna.

Mätningen avslutades innan den mediala uppmärksamheten om att Stefan Löfven inte vill utesluta att sätta in militära resurser i kampen mot grov organiserad brottslighet. Den linjen har Löfven senare delvis backat från, inte minst efter att det väckt en hätsk debatt hos S-debattörer och partiaktiva. Men Ljunggren tror att den uppmärksamheten kan bidra till öka Socialdemokraternas stöd än mer.

– Om det uppfattas som att man vill ta i med hårdhandskarna så tror jag det kommer öka stödet och öka friktionen inom Socialdemokraterna.

Det är inget som kan påverka Socialdemokraterna negativt?

– Nej. Nej nej, så är det inte. Inte en sekund.

Varför kör inte fler partier då på samma linje?

– Därför att deras aktivister inte vill det. Det är samma sak med tiggarna, eller migrationen. Men där har dom gått emot sin egen vilja, eller sina egna aktivister, och stängt. Men det är ju för att de höll på att bli överkörda av Sverigedemokraterna.

Då kan vi vänta oss fler sådana här svängningar?

– Ju mer skjutningarna fortsätter kommer vi höra sådant här, säger Ljunggren.

Moderaterna rör sig i princip sidledes med ett tapp om 0,2 procentenheter. Sverigedemokraterna är fortfarande större än M, även om de backar med 0,9 procentenheter. Efter Centerpartiet är det Liberalerna som tappar mest, med 1,0 procentenheter, men den förändringen är innanför den statistiska felmarginalen.

+PLUS Här kan du ta del av hela januarimätningen

Sentio januari 2018 december inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 12 och 16 januari. Totalt har 1191 personer intervjuats varav 841 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 19,9 (20,2)
“Liberalerna” 3,6 (4,6)
Centerpartiet 8,6 (10,0)
Kristdemokraterna 2,9 (3,0)
Socialdemokraterna 27,0 (23,0)
Vänsterpartiet 7,1 (8,0)
Miljöpartiet 3,8 (3,9)
Sverigedemokraterna 22,2 (23,0)
Fi 2,7 (1,6)
Piratpartiet 0,9 (1,4)
Medborgerlig samling 0,7 (0,6)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag