Socialdemokraterna kritiserar SD för socialdemokratiskt agerande

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Pressbild socialdemokraterna.se
  • Tisdag 25 nov 2014 2014-11-25
E-post

STOCKHOLM Trots att Socialdemokraterna tidigare röstat emot sig själva för att hålla SD utanför, har näringsminister Mikael Damberg (S) en hård retorik mot SD med anledning av att budgeten kan fällas.  – De riskerar att göra det svenska parlamentet till en lekstuga som spelar politik, inte gör politik.

När Socialdemokraterna ändrade sig i sista stund och röstade emot sig själva i utrikesutskottet angående frågan om Västsaharas självständighet, för att inte Sverigedemokraterna skulle få inflytande, var kritiken hård från bland annat Vänsterpartiet. När Nyheter24 frågade Hans Linde (V), ledamot i utrikesutskottet, om det bara handlade om att hålla SD utanför var Linde tvärsäker.

– Exakt. Jag har svårt att se argument för det här. Socialdemokraterna använde rena svepskäl i utskottet. Både vi och Miljöpartiet tycker att Socialdemokraterna är väldigt fega, sade Hans Linde till Nyheter24.

Trots att motionen i fråga var skriven av Socialdemokraterna själva och hade starkt stöd i partiet, bland annat genom ett kongressbeslut, valde de att agera tvärtemot för att inte låta Sverigedemokraterna få inflytande. Socialdemokraterna valde då att låta frågan bli ett politiskt spel istället för att göra allvar av sin egen politik.

Anklagar nu SD för att inte vara seriösa

Nu kan Sverigedemokraterna fälla regeringen, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår, genom att rösta för Alliansens budget. Detta möter kritik från näringsminister Mikael Damberg (S) som anklagar Sverigedemokraterna för att inte vara seriösa.

– De riskerar att göra det svenska parlamentet till en lekstuga som spelar politik, inte gör politik, säger Damberg till Aftonbladet.

Damberg menar vidare att ett sådant agerande från Sverigedemokraterna kan leda till förakt för det politiska systemet och demokratin hos befolkningen, skriver Aftonbladet.

Nyheter Idag har sökt Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers för en kommentar. Hon förklarar via sms att hon är upptagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag