Socialdemokraterna om lagstiftning mot Flashback: ”Måste bli verkningsfullt”

Nu diskuteras lagskärpningar om vad man får skriva på internet efter Aftonbladets granskande av Flashback. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil flashback.org
  • Torsdag 12 feb 2015 2015-02-12
E-post 708

SVERIGE Nu kan det bli lagskärpningar mot vad du får skriva på internet, berättar Aftonbladet efter att ha granskat användare som skriver anonymt. – Polisen har inte varit tillräckligt bra på att lagföra näthatsbrott, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det finns många människor i Sverige som uppskattar möjligheten att kunna dela med sig av tankar och idéer anonymt på forumet Flashback. För många individer är det ett sätt att kunna diskutera utan risk för sociala repressalier eller riskera arbetet. Konceptet med total yttrandefrihet har varit en succé, forumet är ett av Sveriges största.

Ogillas av Socialdemokraterna

Idén om total yttrandefrihet uppskattas inte av alla. Förtal, kränkningar och hot är en del i det som kan uttryckas under skydd av anonymitet på Flashback och det väcker kritik från politiker och kändisar. Nu öppnar inrikesminister Anders Ygeman för en lagskärpning och refererar till en pågående utredning om saken.

– Polisen har inte varit tillräckligt bra på att lagföra näthatsbrott. Sen kan det bli aktuellt att förändra lagstiftningen, det får vi se när utredningen kommer, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

Aftonbladet, som de senaste dagarna ägnat stor kraft åt att avslöja forumanvändare som undersköterskor, skogshuggare och lokalpolitiker, frågar inrikesministern om det går att skynda på en lagstiftning mot vad man får skriva på internet.

– Vi måste se vad som händer. Om det blir påkallat kommer vi vidta åtgärder tidigare. Men det måste också bli verkningsfullt. Därför måste utredningen få jobba färdigt, svarade Ygeman till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag