Socialdemokraterna rasar i opinionen – ”Fritt fall”

Stefan Löfven har anledning att vara bekymrad. Bilden är ett montage. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Söndag 17 maj 2015 2015-05-17
E-post

SVERIGE Under lördagskvällen presenterade Svenska Dagbladet nya opinionssiffror från Sifo där Socialdemokraterna är på väg mot sina sämsta opinionssiffror någonsin. Med 25,9% noterar partiet sin tredje sämsta siffra någonsin i Sifo. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna från 12,5 till 14,7%.

Det är en mycket oroväckande trend just nu för regeringspartiet Socialdemokraterna. Under lördagskvällen publicerade Svenska Dagbladet en mätning från Sifo som visar nya chocksiffror. Med 25.9% får Socialdemokraterna sin tredje sämsta siffra någonsin i en sifo-mätning, skriver Aftonbladet.

– Även om det inte är en signifikant minskning sedan i april så är det en tydlig nedgång under våren, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna fortsätter växa

Samtidigt som opinionssiffrorna ser dystra ut för Socialdemokraterna har utmanaren Sverigedemokraterna all anledning att fira. I Sifos mätning är det enbart SD som står för den statistiskt signifikanta ökningen, rapporterar SvD. Från 12,5 procent i April till 14,7 procent i maj månad.

– Vi ser en breddning i flera grupper, där SD långsamt stärkt sin position, säger Toivo Sjörén.

Det ser alltså inte ut som att den senaste tidens konflikt med ungdomsförbundet, där Gustav Kasselstrand och William Hahne blev uteslutna, har påverkat partiet. Tvärtom fortsätter Sverigedemokraternas trend uppåt i opinionen. Men den stora snackisen i sociala medier är framför allt Socialdemokraternas ras och att det numera är helt jämnt mellan blocken.

Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag