Socialdemokraterna tappar stöd – går mot rekorddåligt val

Stefan Löfven. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 23 apr 2018 2018-04-23
E-post

SVERIGE I SVT/Novus opinionsmätning för april får Socialdemokraterna 26,9 procent. Det är en statistiskt säkerställd nedgång med 2,6 procentenheter sedan december.
– Man går nog mot att göra ett tämligen dåligt val, säger SVT:s expert.

– Den här siffran på knappt 27 procent är dåliga nyheter för Socialdemokraterna. Vi vet ju att Socialdemokraterna brukar göra dåliga valkampanjer resultatmässigt, där de nästan alltid brukar tappa i väljarstöd. Så om man inte får ett kraftigt uppsving i opinionen under våren så ser det ganska mörkt ut, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till SVT Nyheter.

Enligt SVT har Socialdemokraterna aldrig legat så dåligt till i opinionen i april under ett valår. Om inget förändras till det bättre före valet kommer det att bli det sämsta valresultatet hittills i partiets historia.

– Allt kan ju hända, men jag skulle säga att det är ganska osannolikt att man skulle göra ett bra val. Man går nog mot att göra ett tämligen dåligt val, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.

Han menar att invandring och lag och ordning har legat högt på agendan – två sakfrågor där andra partier har större förtroende. Statsminister Stefan Löfven är dock inte bekymrad över det låga stödet.

– Opinionsmätningar kommer och går. Jag ser till att förverkliga vår politik och vi går till val med stärkt självförtroende med den riktning som vi nu har stakat ut inför väljarna, säger han till SVT Nyheter.

I Novus aprilmätning 2014 hade Socialdemokraterna 33,5 procent. I valet samma år fick man 31 procent.

PLUS: Här är partiet med chocksiffror: Sentio för april är här

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag