Socialdemokraterna tjänar mångmiljoner på bostadsbubblan

Foto: Flickr
  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 45

STOCKHOLM Socialdemokraterna är ägare till lyxbostäder på Östermalm, partiet investerar i fastighetsbolaget Exerton som bygger bostäder värda flera miljoner. Enligt Socialdemokraternas presschef finns det ingen intressekonflikt mellan att tjäna pengar på dyra bostadsrätter och driva billiga hyresrätter som politisk fråga.

Socialdemokraterna har aktieinnehav i fastighetsbolaget Exerton, som bygger högkvalitativa bostadsrätter på Karlaplan, Östermalm, avslöjar SvD Näringsliv.

Mitt i Stockholms hjärta på Östermalm renoveras en gammal kontorsbyggnad om till dyra bostadsrätter. Bostäderna byggs av fastighetsbolaget Exerton och priserna för bostäderna ligger på mångmiljonbelopp.

Av de 17 lyxbostäderna som byggs har majoriteten av dem redan sålts. Priserna för bostäderna varierar men samtliga går för flera miljoner, en etta på 51 kvadratmeter kostar drygt 6 miljoner kronor och en femma på 200 kvadratmeter går för cirka 34 miljoner kronor.

Vad som sticker ut i listan över aktieinnehavare är namnet SAP – det Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

Att S driver frågan om fler billiga hyresrätter samtidigt som partiet är ägare i bolag som bygger dyra bostadsrätter är något som kan uppfattas som en intressekonflikt, Håkan Gestrin, Socialdemokraternas presschef håller inte med.

– Placeringskommittén är skild från vårt politiska arbete. Avkastningsfondens investering i Exerton utgör drygt 1 procent av våra placeringar. Vi äger knappt 8 procent av aktieinnehavet, saknar representant i styrelsen och har inget inflytande över bolagets investeringsbeslut, säger Gestrin till SvD.

Vilken politik som S driver och var partiet placerar sina pengar är enligt Gestrin fullkomligt avskiljt från varandra och är inget som bör påverka partiets trovärdighet

Enligt Gestrin är den så kallade placeringskommitténs enda uppgift att förvalta medlemmarnas pengar för att garantera bästa möjliga avkastning.

Exerton är inte det enda fastighetsbolag som S är ägare i enligt Gestrin, han uppger inte vilka andra bolag han syftar på.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag