Socialdemokraterna vill neka politiska och religiösa extremister inresa till Sverige

Anders Ygeman (S). Foto: svtplay.se
  • Tisdag 27 mar 2018 2018-03-27
E-post 1420

SVERIGE Nu föreslår Socialdemokraterna nya regler som gör att religiösa och politiska extremister inte får komma in till Sverige.

Anders Ygeman (S), gruppledare i riksdagen, tycker att svenska myndigheter, ambassader och konsulat ska skaffa sig bättre koll över vilka som inte bör få komma till Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

– Den religiösa och den politiska extremismen är ju den främsta grogrunden för terrorism och terrorhot som vi ser just nu, säger han till SVT Nyheter.

– Det handlar om hat- och hotpredikanter inom den religiösa miljön, som muslimska extremister eller kristna extremister, och det kan handla om den högerextrema miljön.

SVT frågar om några sådana typer har kommit till Sverige.

– Tyvärr har vi sett ett antal exempel på människor från den politiska och religiösa miljön som har kommit till Sverige för att sprida hat och hot, och som borde nekas inresa i Sverige, svarar Ygeman.

EU ska göra lista

Förutom att svenska myndigheter ska få bättre koll på ”hat- och hotpredikanter” föreslår Socialdemokraterna också att EU tar fram en gemensam lista över personer som inte är välkomna i Schengenområdet. Om det inte lyckas ska Sverige göra egna lagändringar.

– Då tycker jag att Sverige ska gå fram med lagstiftning och göra det på egen hand. Det handlar om hatpredikanter och politiska extremister som vi kan förvänta oss är på väg till Sverige för att sprida hat eller hot, säger Anders Ygeman.

Nu frågar sig vissa, exempelvis ledarskribenten David Linden, vem som egentligen räknas som hatpredikant.

Läs även: Ygeman: ”Sverige underskattade hotet från den våldsbejakande extremismen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag