Socialdemokraternas senaste utspel: Språkkrav för försörjningsstöd

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Flickr/Socialdemokraterna
  • Söndag 1 jul 2018 2018-07-01
E-post 2879

GÄLLÖ Socialdemokraterna kommer med nytt besked gällande försörjningsstöd. På en genomresa i Jämtland meddelar Stefan Löfven att aktivitetskrav ska bli obligatoriskt för alla kommuner och att partiet även vill inkludera krav på språkstudier. ”Vi kan inte acceptera att arbetsdugliga män och kvinnor lever på försörjningsstöd. Individen själv måste också anstränga sig”, säger han.

Statsminister Stefan Löfven presenterade en rad förslag för att minska arbetslösheten på en pressträff i Gällö, Jämtland. Enligt uppgifter finns i dag 120 000 lediga jobb, men samtidigt är 300 000 arbetslösa, skriver Aftonbladet.

– Matchning och utbildning är främsta prioritering om vi ska kunna närma oss full sysselsättning, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna vill möta detta genom att höja den statliga ersättningen till kommunerna för bristyrkesutbildningar med totalt 140 miljoner kronor.

Men Löfven betonade också individens eget ansvar. Därför vill han nu att aktivitetskrav, som för närvarande är frivilligt, ska bli obligatoriskt för samtliga kommuner, men även att man inkluderar krav på aktivt deltagande i språkträning eller SFI-undervisning.

– Vi kan inte acceptera att arbetsdugliga män och kvinnor lever på försörjningsstöd. Individen själv måste också anstränga sig, säger Löfven och utlovar en satsning på 500 miljoner för utbildning i svenska språket för anställda inom vård och omsorg.

”Behöver kunna svenska”

De hårdare kraven ligger i linje med Socialdemokraternas vallöfte om att införa språkplikt även för asylsökande, som presenterades på en presskonferens i april.

– Många läser svenska redan under asyltiden, men vi vill att det ska vara obligatoriskt och säkerställa att både män och kvinnor deltar, förklarade arbets- och etableringsminister Ylva Johansson till SVT Nyheter.

Finansminister Magdalena Andersson:

– Syftet är att man behöver kunna svenska för att komma in på arbetsmarknaden och det svenska samhället.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag