Socialdemokratisk diakon: Sverigedemokrater firar Breiviks terrordåd

Bild: nrkbeta/faksimil Facebook
  • Tisdag 23 jul 2019 2019-07-23
E-post 1774

Firar sverigedemokrater den norske massmördaren Anders Behring Breiviks terrordåd den 22 juli? Det hävdade diakonen och socialdemokraten Anna Ardin i ett Facebook-inlägg som publicerades på årsdagen av dådet. Ardin har sedan dess raderat sitt inlägg och tagit tillbaka delar av sina påståenden.

Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan och styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet, har i ett inlägg på Facebook hävdat att sverigedemokrater firar terroristen och massmördaren Anders Behring Breiviks massaker den 22 juli 2011.

”Idag firar nazister och sverigedemokrater en av de värsta attackerna på demokratin sedan andra världskriget. Massmordet av såna som mig på Utøya” skriver Ardin i inlägget som publicerades den 22 juli.

Ardins inlägg fick mycket hård kritik på sociala medier.

Ardin raderade senare sitt inlägg, och publicerade istället ett nytt, där hon bland annat skrev att ”Det var dumt av mig att skriva svepande sådär bara för att vissa av er spelar datorspel där ni skjuter barn på Utøya och skrattar”.

Ardin har även postat ett inlägg på Twitter där hon delvis tar tillbaka sitt påstående.

Ardin har tidigare väckt uppmärksamhet när hon i en debattartikel i Kyrkans Tidning hävdat att den unga klimataktivisten Greta Thunberg är en ”profet” som är ”fullt jämförbar med bibelns profeter” med ett budskap ”från Gud”.

Uppdatering: Anna Ardin skriver till Nyheter Idag:

”Jag har tagit bort inlägget och bett om ursäkt för att det var svepande. Det var också privat och inte avsett för offentligheten från början. Det verkar finnas gott om andra som vill att det ska spridas. Men ja, drevet som pågår nu, den uppretade massa människor som skriker åt mig, som svär, som kommer med personangrepp, som hatar, hotar och sprider grova överdrifter av inlägget som är raderat,  som i sin tur genererar ännu mer hat och hot, är väldigt skrämmande.”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag