Socialstyrelsen diskuterar ny vägledning om apatiska barn efter avslöjande

  • Måndag 7 okt 2019 2019-10-07
E-post 110

I den aktuella vägledningen för vård av apatiska barn till asylsökare saknas råd om att vara vaksam för att tillståndet kan manipuleras. Efter avslöjandet att tidigare apatiska barn tvingats simulera för att familjen ska få uppehållstillstånd ska myndigheten se över sina råd till sjukvården.

Efter tidningen Filters avslöjande om att så kallat apatiska flyktingbarn tvingats simulera av föräldrar säger socialstyrelsen att man kommer se över sina råd till sjukvården om hur apatiska barn till asylsökare ska behandlas, rapporterar SVT Nyheter.

Läs även: Barnpsykiater om de apatiska: ”Vi i vården har bidragit till grav barnmisshandel”

I en tidigare vägledning från 2005 stod att vårdpersonal ska beakta att manipulation kan förekomma, vilket inte nämns i den nu aktuella vägledningen, där man istället skriver att manipulationer inte kan beläggas.

Däremot slår den aktuella vägledningen fast att stress i asylprocessen är viktiga orsaker till uppgivenhetssyndrom, och nämner uppehållstillstånd som en av flera läkande faktorer.

– Vi har inte tagit ställning än om vi ska göra något, men vi för diskussioner om nästa steg, säger Anders Fejer, enhetschef på Socialstyrelsen, till SVT.

Fejer kan inte uttala sig om vad diskussionerna kommer leda till men säger att myndigheten kan komma med ett nytt ställningstagande under hösten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag