Socialstyrelsen: Ingen vårdpersonal som jobbar med coronasmittade ska känna sig otrygg

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 mar 2020 2020-03-26
E-post 300

SVERIGE Ingen vårdpersonal i Sverige ska känna sig otrygg sade Taha Alexandersson från Socialstyrelsen på torsdagens pressträff om corona. Samtidigt rapporteras om hur personal själv tvingas tillverka skyddsutrustning eller får till skänks på grund av brist.

Statsepidemiolog Anders Tegnell meddelade att antalet bekräftade fall i Sverige nu har stigit till 2 806, med 66 dödsfall. 178 patienter har vårdats på intensivvårdsavdelning. Särskilt Stockholm har drabbats hårt de senaste dagarna och har 1 216 fall och 42 avlidna.

– I Sverige börjar det nu se ut så att vi börjar komma i den fasen när det går ganska snabbt uppåt, sade Tegnell.

Taha Alexandersson från Socialstyrelsen sade att ingen vårdpersonal som jobbar med smittade ska känna sig otrygg. Nyheter Idag frågade henne hur Socialstyrelsen ska garantera det.

Om det är någon personal runt om i Sverige som känner sig otrygg och inte tycker att deras chefer lyssnar på dem, kan de då vända sig till Socialstyrelsen så tar ni de här cheferna i örat?

– Socialstyrelsen tar ingen i örat. Däremot så hoppas jag verkligen att vi ger det bästa stödet vi kan till just arbetsgivarna för att de ska kunna stödja sin personal, sade Taha Alexandersson och slog fast att personalen får vända sig till sin arbetsgivare vid problem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag