Södermalmsboende har börjat tigga åt tiggarna: ”Ingen människa är illegal”

Liv och Per-Otto berättar på Facebook om hur de hjälper tiggare. Foto: Facebook
  • Fredag 3 feb 2017 2017-02-03
E-post

STOCKHOLM Otto Milde från Södermalm hjälper tiggare som fått problem med polisen, genom att själv sätta sig och tigga i EU-migrantens ställe. – Jag börjar bli orolig för att humanismen sakta men säkert försvinner från vårt samhälle, säger Milde till lokaltidningen Stockholm Direkt.

Den 30 januari berättar Per-Otto Milde på sin Facebooksida att han från klockan 16 och framåt satte sig för att tigga åt tiggaren Zina. Själv är däremot Milde normalt ingen tiggare, istället är han kulturarbetare och har tidigare uppmärksammats av tidningen ETC då han tillsammans med sambon Liv Elf Karlen satte upp en musikal om hatet från vita kränkta män.

Milde förklarar i sin Facebookuppdatering att Zina suttit och tiggt på Södermalm sedan 2014.

”Under den tiden har hon fött två barn, som bor i Rumänien och som hon med jämna mellanrum åker för att träffa”, berättar Milde i Facebookstatusen.

Men något har förändrats sedan 2014. Attityden mot tiggare har blivit hårdare och människor klagar på att det stör samt att polisen allt oftare gör besök utanför Coop där Zina tigger. Det fick Milde att agera och sätta sig och tigga istället för Zina. Alla pengar han fick in har han överlämnat till EU-migranten.

”Jag gör detta ikväll, och hoppas denna lilla aktion ska inspirera fler av er som läser detta att göra samma sak. Ni är ju säkert bekanta med någon som sitter utanför er lokala affärsrörelse. Ta ett pass för hen och visa alla som går och handlar, och eventuella poliser som hälsar på att ingen människa är illegal”, poängterade han då den 30 januari.

Lokaltidningen Stockholm Direkt har talat med Milde och han är orolig över att samhället håller på att förändras.

– Allt fler i området har klagat på att Zina stör eller är i vägen. Jag börjar bli orolig för att humanismen sakta men säkert försvinner från vårt samhälle, säger han.

Sambon Liv satte sig och tiggde åt tiggaren Mario

Torsdagen den 2 februari bestämde sig Mildes sambo Liv Elf Karlen för göra samma sak. I en Facebookuppdatering förklarar hon agerandet med liknande berättelse som Milde tidigare återgett på sin Facebooksida.

”Mario har berättat för mig att på senare tiden har han, hans släkt och vänner som också är här för att försöka samla in pengar till sina familjer i Rumänien regelbundet blivit uppsökta av poliser. Det varierar vad dessa poliser gör och hur de agerar, romer har blivit utkörda till ställen utanför stan, de har fått sina mobiler sönderslagna, poliserna har lappar där de informerar om vad som är olagligt att göra på allmän plats, eller de säger ingenting. De bara står där tills personen som sitter och ber om pengar blir skrämd och flyttar sig”, skriver Elf Karlen.

Hon menar även att man ska inte behöva känna sig rädd för en polis på grund av sin identitet.

”Känner du dig rädd då du ser en polis så vill jag att det ska bero på något du har GJORT inte på vem du ÄR”, poängterar hon i statusuppdateringen. Hon poängterar även att Mario inte ”ska behöva utstå fördomar, rasism och trakasserier från svensk polis”.

Lokaltidningen Stockholm Direkt uppmärksammade även att Liv Elf Karlen satt sig för att tigga och de berättade att aktionen nu sprider sig i Stockholm. Men den artikeln kom att avpubliceras eftersom läsaren kunde få intrycket av att Milde och Elf Karlen inte känner varandra.

– Vi blev inte informerade om att dom var sambos och med anledning av det har vi avpublicerat den artikeln, säger journalisten Filippa Rogvall på Stockholm Direkt till Nyheter Idag.

Artikeln har alltså inte avpublicerats för att det var något med själva aktionen som inte stämde. Själv uppmanar Liv Elf Karlen fler att ta efter exemplet från henne och hennes sambo.

”Jag hoppas denna lilla aktion ska inspirera fler av er som läser detta att göra samma sak. Ni är ju säkert bekanta med någon som sitter utanför er lokala affärsrörelse. Ta ett pass för hen och visa alla som går och handlar, och eventuella poliser som hälsar på att ingen människa är illegal”, avslutar hon sin Facebookuppdatering.

Nyheter Idag har sökt Per-Otto Milde och Liv Elf Karlen, tyvärr utan resultat.

Skulle du kunna tänka dig att tigga åt någon annan?
2084 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag