Sofia hoppas på rysk anstormning till Gotland

Foto: Privat
  • Lördag 29 jun 2019 2019-06-29
E-post 26

En del är oroliga över att Rysslands eventuella intresse för Gotland, men precis tvärtom tänker Sofia Cassis på Gotlands Turistbyrå. – Vi vill att de ska bli intresserade av Visby och Gotland, och att de ska besöka oss, säger hon till Nyheter Idag.

Mellan 27 och 30 juni pågår Hansadagarna i den ryska staden Pskov, nära gränsen till Estland. Hansadagarna är ett projekt delvis finansierat av Svenska institutet som syftar till att bland annat främja internationell turism.

På plats i Pskov befinner sig Sofia Cassis, 41, genom sitt arbete på Turistbyrån i Visby. Hon ingår i en liten delegation om sju personer från Gotland som besöker Ryssland i fyra dagar.

– Det är inte första gången jag är i Ryssland, men det är första gången jag är på Hansadagarna, säger hon till Nyheter Idag.

Vad är ditt intryck av Hansadagarna?

– Det var en fantastisk invigning i går och idag är det väldigt mycket folk här, man kommer i kontakt med Ryssland på ett sätt som jag inte gjort förr. Jag har fått ett väldigt gott intryck av staden och det är väldigt trevligt att vara här.

I Sofias arbete ingår att informera om Gotland för potentiella turister och hon ser en potential i att locka just ryssar över Östersjön.

– Det känns som att vi har ett ökat antal besökare från Ryssland i Sverige och på Gotland. Det är roligt att träffa dem på plats och få dem intresserade av Gotland. Vi vill att de ska bli intresserade av Visby och Gotland och att de ska besöka oss.

– Det känns som att det finns ett stort intresse.

En del är oroliga över att gröna män ska komma från Ryssland och invadera Gotland, men på dig låter det som att det kan bli ryska turister istället?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Det är väldigt välkommet!

Har du några tips till den som vill besöka Ryssland?

– Jag skulle tipsa om att de pluggar in några värdefulla ord på ryska och att de tar med en stor kappsäck så de kan köpa med fina saker hem. Det är bra priser här. Det är en väldigt fin stad, jag har bara gått runt lite grann, men det jag ser är väldigt fint.

– Alla är väldigt vänliga också.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag