Sofia OO stoppar ”Dokumentet 2.0” om sextrakasserier på Aftonbladets egen redaktion

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén. Foto: Nyheter Idag samt pressbild
  • Torsdag 23 Nov 2017 2017-11-23
E-post 530

STOCKHOLM En planerad presskonferens med berättelser om sextrakasserier på Aftonbladet stoppas av tidningens egen chefredaktör Sofia Olsson Olsén. ”Vid en eventuell publicering i Aftonbladets kanaler, där jag är ansvarig utgivare, måste jag självklart gå igenom materialet ordentligt utifrån ett pressetiskt perspektiv”, skriver Olsson Olsen till branschtidningen Journalisten.

Under torsdagen var en presskonferens inplanerad där ”Dokumentet 2.0” skulle presenteras. Det är ett dokument som skildrar kvinnors berättelser inifrån Aftonbladets redaktion om sextrakasserier och annat olämpligt beteende.

En av redaktörerna för Dokumentet 2.0 är Åsa Linderborg som arbetar på Aftonbladet kultur. I en text, där hon hårt kritiserar konkurrenter som DN och Expressen, förklarar hon att Dokumentet 2.0 är ett styrkebesked från Aftonbladet.

”Dokumentet 2.0 kan tyckas vara ett självskadebeteende från ett mediehus som upplever sin största kris på decennier, men är i själva verket ett styrkebesked: Tystnadskulturen på Aftonbladet är inte större än att vi som jobbar här öppet kan prata om vilka problem som vi menar att tidningen har. Vi låter inte arbetsgivaren monopolisera berättelsen om jämställdheten på vår arbetsplats. Det borde ingen göra”, skriver Linderborg i Aftonbladet.

Senare samma dag kommer beskedet att arbetsgivaren Aftonbladet, genom chefredaktör Sofia Olsson Olsén, stoppar den inplanerade presskonferensen om Dokumentet 2.0. Det berättar branschtidningen Journalisten.

Enligt källor till Journalisten ska det varit en upprörd stämning på Aftonbladets redaktion när Olsson Olsén meddelade sitt beslut. Flera medarbetare ska ha känt sig svikna av Olsson Olsén som i sin tur menade att Dokumentet 2.0 är en intern handling. Vidare ska hon förklarat att hon har ett arbetsgivaransvar för de personer som beskrivs i Dokument 2.0.

Samma resonemang har Olsson Olsén tidigare framfört när hon förklarat varför Aftonbladet inte namngav Fredrik Virtanen som då pekades ut för sexofredanden och till och med anklagades för våldtäkt.

Olsson Olsén har även kommenterat sitt beslut skriftligt för Journalisten.

”Vid en eventuell publicering i Aftonbladets kanaler, där jag är ansvarig utgivare, måste jag självklart gå igenom materialet ordentligt utifrån ett pressetiskt perspektiv. Det tror jag alla har respekt och förståelse för”, skriver hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag