Sol och vind-kris i Tyskland och Danmark efter nedlagd kärnkraft
Det går allt sämre för den tyska energipolitiken. Landet har ägnat sig åt en så kallad ”energiwende”, eller energivändning, sedan 2010, och projektet går ut på att ersätta stora energikällor som kärnkraft och kolkraft med vindkraft och solceller.
Den tyska kärnkraften har nyligen stängts ned, men istället har man tvingats öka produktionen av kolkraft, och nu överväger den tyska regeringen att börja ersätta företag för de skyhöga elpriset för att hindra industrin från att lämna landet, rapporterar Tidningen Näringslivet.
– Politiskt i Tyskland pratar man nu om ”Brückenstrompreis” (överbryggningselpris) som ett sätt att betala delar av tyska företags elräkningar för att hålla kvar dem i landet. Det pratas om subventioner på 6 cent (70 öre) per kilowattimme, säger den tyska energiexperten Staffan Reveman till Tidningen Näringslivet.
– Politikerna i Tyskland som lagt ned kärnkraften vill helt enkelt betala företagen mer än kärnkraftens produktionskostnad i elsubventioner. Det är helt absurt, fortsätter han.
Även det norra grannlandet Danmark har satsat stort på sol- och vindkraft. De senaste tolv månaderna har vindkraften stått för 54 procent av elen medan solkraft stått för 16 procent. Kolkraft och biomassa med 13 respektive 12 procent har balanserat systemet tillsammans med en mindre mängd gas och olja.
Men liksom fallet är i Tyskland har Danmarks vind- och skolkraftsberoende produktion lett till höga priser och exportberoende från exempelvis Sverige.
– Man kan se att leveranserna från både Sverige och Tyskland varit mer osäkra de senaste åren och den danska balansansvariga försöker så gott de kan mildra situationen med nya förbindelser. Bland annat har man tagit en ny 700 megawatts kabel till Nederländerna i drift och man förbereder en 1 400 megawatts förbindelse med England. Men de har en tuff utmaning framför sig, säger danska elsystemexperten Paul-Frederik Bach till Tidningen Näringslivet.
Danmarks olika regeringar motsatte sig de svenska kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck, på andra sidan sundet från Köpenhamn.
Så sent som 2002 upprördes den danska regeringen mot svenska planer på att rusta upp en av reaktorerna för 100 miljoner kronor trots en tidigare överenskommelse mellan länderna om att reaktorerna ska läggas ned.
– Jag är mycket förvånad. Det här är en allvarlig sak. Det är svårt att förklara avsikten med investeringen om svenskarna verkligen tänker följa avtalet, vilket jag tror att de tänker göra, sade Danmarks miljöminister Hans Christian Schmidt (liberala venstre) till danska medier enligt Svenska Dagbladet.
Paul-Frederik Bach säger till Tidningen Näringslivet att Danmark hade behövt reaktorerna i Barsebäck idag för att balansera sitt väderberoende system.
– Där sköt Danmark sig själv i foten. Reaktorerna hade verkligen den perfekta platsen, säger han till tidningen.
Läs även: Finsk kärnkraft sänker svenska elpriser
Läs även: SD vill ha statlig kärnkraft
Läs även: Centerpartiet svänger om kärnkraft