Finsk kärnkraft sänker svenska elpriser

Kärnkraftverket Olkiluoto som fått ny reaktor. Bild: Hannu Huovila/TVO/CC BY 3.0
  • Lördag 2 sep 2023 2023-09-02
E-post

I augusti förra året skenade elpriserna och nådde rekord, med ett snittpris på 3:05 kronor i elprisområde 4, där elen var som dyrast, för månaden. I år är augusti månads priser sex gånger lägre i elområde 4, och det ser dessutom positivt ut inför vintern vad det gäller svenska elpriser, rapporterar TT.

Ett skäl till de låga priserna är sommarens ymniga regn, vilka gjort att vattenmagasinen fyllts på för ett värde motsvarande 20 TWh för nederbörden i juli och augusti. Det kan jämföras med den årliga svenska elproduktionen som ligger runt 170 TWh.

– Det ger en väldig trygghet i elproduktionen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia, till TT.

Dessutom är gaslagren i Europa välfyllda, medan den franska kärnkraften levererar bättre än förra året. Det gör att förhandeln inför vintern i nuläget håller priser på under en krona per kWh för vinterns normalt sett kallaste period, som är det första kvartalet.

– Hela Europas energibalans är mycket starkare än i fjol. Alla parametrar har vänt till det bättre, säger Sigvardsson till TT.

En faktor som TT inte nämner i sin artikel är den påverkan den nya finska kärnkraftreaktorn Olkiluoto 3 har haft på svenska elpriser. Sedan reaktorn sattes i kommersiell drift i april i år har den svenska elexporten till Finland sjunkit rejält, vilket även inneburit sjunkande svenska elpriser, något Sveriges Radio nyligen har rapporterat.

De högre elpriserna under slutet av augusti har på motsvarande sätt till stor del berott på ett stopp i finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 2 på grund av en läcka i kylsystemet, medan svenska reaktorn Oskarshamn 3 kopplats bort från elnätet på grund av ett fel i turbinanläggningen.

Läs även: Oskarshamn 3 kopplas bort igen – elpriset stiger

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt känrkraftverk startat

Läs även: Europas störst kärnreaktor igång i Finland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag