Solnamonstren: Offrens egna ord om sadistiska tortyren på kyrkogården

18-åringen och 21-åringen Foto: Polisen
  • Torsdag 19 nov 2020 2020-11-19
E-post 4075

SOLNA De två minderåriga brottsoffren tvingades klä av sig under knivhot. Sedan utsattes de för en sadistisk, meningslös och utdragen tortyr under hela natten på Norra begravningsplatsen i Solna. En av pojkarna beskriver i ett förhör hur de två gärningsmännen flera gånger ställer sig på hans huvud. – Det känns som att mitt huvud ska typ, bli mosat, typ så här potatismos, säger pojken.

De två brottsoffren, två minderåriga pojkar, påträffades av en förbipasserande i Solna på morgonen den 23 augusti. Den ene pojken var helt naken, den andre hade t-shirt.

– De såg för jävliga ut. De var totalt förvirrade och rädda och de bara babblade på. Jag trodde först de var fulla. Båda pojkarna var i liknande tillstånd men den ena pojken var mer slagen än den andra, säger vittnet, som hjälpte pojkarna att ringa polis, i polisförhör.

Inom en halvtimme hade båda de misstänkta, en 18-årig svensktunisiser och en 21-årig kurd med svenskt medborgarskap, gripits.

Männen åtalades på tisdagen för grovt rån, människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt och övergrepp i rättsak.

De två pojkarna hade varit ute och kommit överens med sina föräldrar om att vara hemma till klockan 01.00. Vid 04.15 ringde några av föräldrarna polisen och var oroliga över att deras barn inte kommit hem. Pojkarna lades in i polisens efterlysningssystem, NEPU. Men ansvarigt befäl tog beslut om att inga operativa åtgärder skulle vidtas.

Nyheter Idag söker polisen i Stockholm för att veta om man kommer att utreda beslutet att inte agera operativt på föräldrarnas larm.

I förundersökningen framkommer att de två pojkarna stoppades av gärningsmännen som ville sälja på dem narkotika.

När pojkarna nekade spårade det hela ur. De två gärningsmännen förde ut dem i skogen och hotade med att de är medlemmar i det kriminella gänget Dödspatrullen.

Pojkarna hade bitvis svårt att förstå männen då den 21-årige kurden enligt en av målsägandena talar en utpräglad, guttural ”ortenslang”. 18-åringens ortenslang är mindre utpräglad enligt förundersökningen.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs resten av artikeln.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag