Solnamonstren: Offrens egna ord om sadistiska tortyren på kyrkogården

18-åringen och 21-åringen Foto: Polisen
  • Torsdag 19 Nov 2020 2020-11-19
E-post 4075

SOLNA De två minderåriga brottsoffren tvingades klä av sig under knivhot. Sedan utsattes de för en sadistisk, meningslös och utdragen tortyr under hela natten på Norra begravningsplatsen i Solna. En av pojkarna beskriver i ett förhör hur de två gärningsmännen flera gånger ställer sig på hans huvud. – Det känns som att mitt huvud ska typ, bli mosat, typ så här potatismos, säger pojken.

De två brottsoffren, två minderåriga pojkar, påträffades av en förbipasserande i Solna på morgonen den 23 augusti. Den ene pojken var helt naken, den andre hade t-shirt.

– De såg för jävliga ut. De var totalt förvirrade och rädda och de bara babblade på. Jag trodde först de var fulla. Båda pojkarna var i liknande tillstånd men den ena pojken var mer slagen än den andra, säger vittnet, som hjälpte pojkarna att ringa polis, i polisförhör.

Inom en halvtimme hade båda de misstänkta, en 18-årig svensktunisiser och en 21-årig kurd med svenskt medborgarskap, gripits.

Männen åtalades på tisdagen för grovt rån, människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt och övergrepp i rättsak.

De två pojkarna hade varit ute och kommit överens med sina föräldrar om att vara hemma till klockan 01.00. Vid 04.15 ringde några av föräldrarna polisen och var oroliga över att deras barn inte kommit hem. Pojkarna lades in i polisens efterlysningssystem, NEPU. Men ansvarigt befäl tog beslut om att inga operativa åtgärder skulle vidtas.

Nyheter Idag söker polisen i Stockholm för att veta om man kommer att utreda beslutet att inte agera operativt på föräldrarnas larm.

I förundersökningen framkommer att de två pojkarna stoppades av gärningsmännen som ville sälja på dem narkotika.

När pojkarna nekade spårade det hela ur. De två gärningsmännen förde ut dem i skogen och hotade med att de är medlemmar i det kriminella gänget Dödspatrullen.

Pojkarna hade bitvis svårt att förstå männen då den 21-årige kurden enligt en av målsägandena talar en utpräglad, guttural ”ortenslang”. 18-åringens ortenslang är mindre utpräglad enligt förundersökningen.

Männen tvingade in pojkarna till Norra begravningsplatsen och tog fram en kniv och krävde att pojkarna skulle ta av sig kläderna.

– Det var liksom inte läge att säga emot, säger en av pojkarna i ett polisförhör.

I ett förhör berättar en av pojkarna om den utdragna misshandeln och hur han tvingades ligga naken på mage. I timmar satt sedan de två männen på hans rygg.

– Båda satt på mig under olika tillfällen men eh ja… Så jag minns att båda satt på mig. För liksom det är två olika, de väger ju olika liksom. Killen från Tunisien han är tyngre. Men dom sitter på min rygg då asså nere vid svanken ungefär.

Männen ställde sig också på hans huvud.

– Från början så är det med en fot och sen så går han upp för han håller inte… det går inte riktigt att stå på ett huvud liksom. Det går inte att hålla balansen. Men när han står med ett ben så trycker han liksom ner med ett ben.

– Det känns som att mitt huvud ska typ, bli mosat, typ så här potatismos.

Pojkarna får ta emot mycket sparkar. ”Mycket i bakhuvudet”, konstaterar en av pojkarna.

Polisens förhörsledare ber honom beskriva sparkarna. Pojken jämför det med en målvaktsutspark i fotboll.

– Då är det liksom att man tar sats, sen så springer man fram och typ tar skottet eller sparkar iväg bollen. Ungefär så skulle jag uppleva det, säger pojken.

Pojkarna får ta emot knivhugg och blir torterade med en tändare över hela kroppen. En av pojkarna får en kotte och en pinne uppstoppad i rumpan. De tvingas också ner i gropar och täcks med löv och får sockar instoppade i munnen och fastspända med remsor från deras egna jeans för att de inte ska kunna ropa på hjälp. En av männen försöker binda fast händerna på en av pojkarna med sitt skärp.

Det framkommer i förundersökningen att det sexuella övergreppet är något som de två gärningsmännen diskuterat redan på ett tidigt stadium.

En av männen har enligt ett vittnesmål från en anställd inom kriminalvården uttryckt oro för att bli dömd som våldtäktsman och sitta med andra sexualbrottslingar.

”(..) eftersom de hade använt sig av pinnar och inte av könsorgan och att det därför inte bör betraktas som våldtäkt.”

De två misstänkta har konsekvent nekat i alla förhör under förundersökningen och mest svarat ”inga kommentarer” på polisens frågor.

Polisen har försökt utreda vilken relation de två misstänkta gärningsmännen har med varandra. Det finns uppgifter som tyder på att den 18-årige svensktunisiern har varit pådrivande.

– Han var den som styrde allting typ, säger ett av brottsoffren.

När en av pojkarna sade att han inte kunde andas när svensktunisiern satt på hans rygg var han likgiltig.

– Då säger han att han skiter fullständigt i det men då säger (kurden) ja men vi måste ha dom levande.

En av pojkarna låg på magen med en sten under huvudet.

– Då säger han att gör du nått dumt så kommer jag första att trampa på ditt huvud så du knäcker så du bryter nacken, säger pojken i polisförhöret och berättar hur svensktunisiern även fantiserade högt för sig själv om att förgripa sig sexuellt på pojken efter att ha brutit nacken på honom.

Om de två männen döms till maxstraff för den grova misshandeln och grova våldtäkten, sammanlagt 13 år enligt asperationsprincipen, skulle 18-åringen först få en åldersrabatt med halverad strafftid till 6,5 år. Sedan ytterligare rabatt i form av den obligatoriska svenska tvåtredjedelsfrigivningen. Vilket ger ett maxstraff på drygt fyra års fängelse.

21-åringen skulle inte få någon åldersrabatt utan ”bara” tvåtredjedelsfrigivning och max knappt nio års fängelse.

Läs mer: Monstren i Solna: Här fångas de på övervakningskamerorna

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag