Sölvesborg kommun hyr in konsulter för miljonbelopp – Brutit mot lagen i flera år

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Torsdag 7 sep 2017 2017-09-07
E-post 117

SÖLVESBORG I flera år har Sölvesborg kommun brutit mot lagen genom att betala ut konsultavgifter utan någon offentlig upphandling. Sedan januari 2016 har över 10 miljoner kronor betalats ut i avgifter till konsulter.

Sölvesborg kommun har spenderat flera miljoner i konsulttjänster till individ- och familjeomsorgen, IFO. Kommunen strider mot lagen eftersom ingen offentlig upphandling har gjorts, det uppger Sveriges Radio.

Under flera år har konsulttjänster till individ- och familjeomsorg hyrts in med korta direktavtal. Förvaltningen har inte gjort någon upphandling, vilket strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU.

De korta direktavtalen som använts sträcker sig från några timmar till flera månader. Konsulterna som hyrts in har främst varit socionomer, socialsekreterare, psykologer och handläggare.

Den nuvarande chefen för IFO, Björn Petersson, tillträdde i augusti förra året och menar att hans företrädare borde ha uppmärksammat lagbrottet tidigare.

– Jag är också givetvis ansvarig, jag borde ha ställt den frågan tidigare. Vi är nog flera som bär ansvaret, säger Björn Petersson, till Sveriges Radio.

Det finns undantag för lagen om offentlig upphandling. En situation där undantag kan tillåtas är om den totala kostnaden understiger en halv miljon. Sölvesborg har däremot redan kraftigt överstigit denna gräns. Från början av 2016 till mitten av augusti 2017 har kommunen betalat ut cirka 10 miljoner kronor i konsulttjänster.

Nu riskerar IFO en granskning av Konkurrensverket. Om Förvaltningsrätten skulle döma kommunen för brott mot LOU kan det innebära sanktioner och utgifter.

– Det kan leda till antingen sanktioner eller upphandlingsskadeavgift. Den är på max 10 miljoner, men också ett tak på 10 procent av kontraktets värde, säger Malin de Jounge, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag