Sölvesborg slår vakt om självstyret – säger NEJ till nyanlända

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Tisdag 10 sep 2019 2019-09-10
E-post 3164

SÖLVESBORG Samstyret i Sölvesborg vill pröva om kommunens självstyre väger tyngre än den lag som säger att kommuner måste ta emot ett visst antal nyanlända per år. Detta enligt ett beslut som klubbades igenom på måndagskvällen.

– Vi vill inte låsa upp oss på kostnader, vi kommer aldrig kunna vinna på det. Vi vill inte ha utanförskapsområden som har växt fram i andra kommuner. Vi vill agera innan det är för sent, säger kommunalrådet Louise Erixon (SD) till Sveriges Radios Ekot.

Hon och hennes parti styr i kommunen tillsammans med M, KD och det lokala SoL-partiet – tillsammans kallade Samstyret. Måndagens beslut innebär att man vill pröva hur bosättningslagen står sig mot det kommunala självstyret och om kommuner som Sölvesborg har rätt att vägra ta emot nyanlända.

– Gäller inte principen om självstyre migration, då är det här en urvattnad lagstiftning och då är det också skandal, säger Erixon.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tror dock att Sölvesborgs kamp för sitt självbestämmande är dömd att misslyckas.

– Skulle det fungera så skulle det bli total anarki i landet. De kommer inte vinna framgång, däremot kommer de kanske att kunna skapa en politisk diskussion, säger han till Ekot.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag