”Som en knarkaffär” – SVT köpte Hahnes andningsskydd

Foto: Faksimil svtplay.se
  • Lördag 28 mar 2020 2020-03-28
E-post 281

Alternativ för Sverige-politikern William Hahne, som nyligen avgick från partistyrelsen, har nu lyckats sälja ett parti av sina omtalade munskydd. Och köparen var något oväntat SVT-programmet Svenska nyheter. Men vad prislappen landade på vill varken programledaren Kristoffer Appelquist eller William Hahne kommentera. – Njae, det får nog vara mellan mig och SVT. Men de fick ett kraftigt reducerat pris eftersom det gick till välgörande ändamål, säger Hahne.

Det var i gårdagens humorprogram Svenska nyheter som programledaren Kristoffer Appelquist berättade att SVT köpt ettusen andningsskydd av William Hahne. Andningsskydden skänktes sedan till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tidigare har flera medier uppmärksammat att Hahne, som då satt i partistyrelsen för Alternativ för Sverige, erbjöd andningsskydd till kraftigt förhöjda priser.

Detta samtidigt som behovet är akut inom framför allt vården på grund av coronapandemin. Kritiken lät inte vänta på sig och senare meddelade Alternativ för Sverige att Hahne lämnar partistyrelsen.

Samtidigt förklarade Hahne å sin sida att han tar en stor ekonomisk risk och att det är marknadskrafterna, det vill säga utbud och efterfrågan, som sätter priserna.

Vill inte kommentera prislappen

Totalt ettusen andningsskydd bytte ägare till ett okänt belopp där William Hahne var säljare och humorprogrammet Svenska nyheter var köpare. Men ingen av de inblandade i affären vill kommentera vad prislappen landade på.

”Vi fick rabatt OCH det var ockerpris”, förklarar Appelquist i en skriftlig kommentar till Nyheter Idag. Vidare berättar Appelquist att det var humorprogrammets producent som mötte Hahne på parkeringen i vad som beskrivs som en ”vanlig vänlig affär”.

När Nyheter Idag ställer samma fråga till William Hahne vill ej heller han kommentera vad prislappen landade på.

– Njae, det får nog vara mellan mig och SVT. Men de fick ett kraftigt reducerat pris eftersom det gick till välgörande ändamål, säger han.

Du gick inte med förlust på affären iallafall?

– Nej, det gjorde jag inte. Men det var ett kraftigt reducerat pris.

Hahne berättar att han har ett ”litet lager kvar” av andningsskydd men att fler är på väg att levereras ”inom överskådlig tid”. Men någon sänkning av priserna, som beskrivs av andra medier som 759 procent dyrare än normalt, är det inte tal om.

– Ja, det är fortsatt samma priser som gäller.

Att SVT kom att bli en av köparna upplever Hahne som ”surrealistiskt”. Till en början var han misstänksam, men berättar att när han ”förstod att dom faktiskt skulle skänka dom här till olika sjukhus, då ville jag givetvis bistå”.

Det var Hahne själv som levererade andningsskydden på en mörk parkering framför SVT-huset på Gärdet i Stockholm. Bilder ur gårdagens Svenska nyheter visar när leveransen ägde rum.

– Det var som en knarkaffär, säger Hahne.

Infektionsläkaren: ”Precis det här vi behöver”

Lådan med andningsskydd levererades sedan till Akademiska sjukhuset i Uppsala där infektionsläkaren Erik Salaneck tog emot gåvan.

Salaneck har i tidigare intervjuer i SVT Aktuellt förklarat att han är bekymrad över bristen på skyddsutrustning och har då hänvisat till att vårdpersonal i andra länder insjuknat och ett antal till och med dött.

– Det är precis det här vi behöver, säger Salaneck i Svenska nyheters inslag när han tar emot andningsskydden.

Erik Salaneck. Foto: Nyheter Idag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag