Som om Anders Lindberg tog över sporten – Johannes Nilsson om Aftonbladets nya kulturchef

Anders Lindberg och Karin Pettersson. Bild: Nyheter Idag/Bengt Oberger
  • Torsdag 5 Dec 2019 2019-12-05
E-post 162

KULTURKRÖNIKA Vad skulle Aftonbladets sportintresserade läsare säga om Anders Lindberg, tidningens politiska chefredaktör, plötsligt tog över Sportbladet med ambitionen att ”driva debatt utifrån ett vänsterperspektiv”?

Det skulle naturligtvis aldrig hända. Sportbladets läsare är för många och för viktiga för tidningens annonsörer.

Men det är precis vad som hänt med Aftonbladets kultursidor, där Karin Pettersson, tidigare politisk chefredaktör på Aftonbladet, nu tar över som kulturchef efter Åsa Lindeborg.

Läs även: Weidmo Uvell om Schibsteds nya strategi: ”Ett försök att inskränka människors rätt att få ut åsikter och information”

Karin Pettersson har en utpräglat politisk bakgrund. Hon har läst statsvetenskap, idéhistoria och ekonomi, och har tidigare varit kommunikationschef hos Socialdemokraterna och politiskt sakkunnig på finansdepartementet under de socialdemokratiska finansministrarna Bosse Ringholm och Per Nuder.

Som journalist har hon varit redaktör för tidningen Fokus, programledare för samhällsprogram på TV 8 och politisk kommentator i SVT:s Agenda.

Hennes verksamhet inom kulturområdet inskränker sig till hennes senaste arbete som lobbyist för Schibsted-koncernen, Aftonbladets ägare, där hon lobbat för EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv, samt boken ”Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris” där hon och medförfattaren Martin Gelin driver tesen att sociala medier är ett hot mot demokratin.

Läs även: Upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet: ”Skiter i att företräda medborgarna

I artikeln som presenterar den nya kulturchefen för läsarna sägs inte heller ett ord om det man normalt betecknar som kultur. Istället framhålls redan i ingressen att Karin Pettersson ”är inställd på att driva debatt utifrån ett vänsterperspektiv.”

Aftonbladet är en privatägd tidning och gör naturligtvis precis som de vill, men som kulturintresserad kan man inte låta bli att undra varför just kulturen ständigt ska trängas undan av denna ”debatt utifrån ett vänsterperspektiv”.

Att vänsterradikala debattinlägg tränger sig in på kultursidor är naturligtvis inget nytt, och fenomenet har förvärrats av de sociala mediernas logik. Folk delar och diskuterar hellre politiskt material än vanlig kulturbevakning.

Men varför inte bara skära ned på kulturbevakningen, istället för att maskera vänsterradikala debattinlägg som kultur? Behövs det mer plats för ”en intensiv vänsterdebatt om jämlikhet, klimatkrisen, ekonomi, makt, mening och teknik” kan man förslagsvis utöka ledar- eller debattsidorna.

Återigen, Aftonbladet fattar förstås sina egna publicistiska beslut, och vi på Nyheter Idag fattar våra. Men jag är inte bara kulturansvarig på Nyheter Idag, jag är även författare och poddare.

Som kulturarbetare är jag förbannat trött på att mitt område ständigt missbrukas som en fredad zon för opinionsmaterial som inte håller måttet för ledarsidor eller samhällsdebatt.

Lyssna även på: ”De har bara en väg att gå” – Podden om Kristerssons möte med Åkesson

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag