”Som om man bedriver en mordutredning”: Polisen kraftsamlar efter gruppvåldtäkten i Malmö

Foto & grafik: Nyheter Idag
  • Söndag 17 Dec 2017 2017-12-17
E-post 4380

MALMÖ ”Tortyrliknande misshandel”, skriver Expressen. ”Satte eld på kvinnans underliv”, säger rykten på Flashback. – Jag varken dementerar eller säger någonting, säger polismannen Anders Nilsson. Men en sak är säker, Malmöpolisen kraftsamlar allt de har för att kunna lösa gruppvåldtäkten av en 17-årig flicka.

Det var natten mot lördagen som polisen får larm om en grov våldtäkt utomhus i centrala Malmö. Flera män våldtar en flicka i närheten av en lekplats vid Hasselgatan. Enligt tidningen Sydsvenskan är flickan 17 år gammal. Under lördagskvällen rapporterar Expressen att flickan utsatts för ”tortyrliknande misshandel” utan närmare beskrivning.

Rykten och påståenden på Flashback forum, som i sin tur fått spridning, säger att gärningsmännen tänt eld på flickans underliv. Nyheter Idag har talat med Anders Nilsson, gruppchef på avdelningen för våld i nära relationer hos polisen i Malmö och bett honom kommentera de uppgifter som sprids.

– Jag kan inte uttala mig om vilka skador som flickan har över huvud taget i detta läge. Det råder förundersökningssekretess. Tyvärr, jag kan inte uttala mig om det.

Det är inget du i vart fall kan dementera?

– Jag varken dementerar eller säger någonting, jag kan inte svara på frågan helt enkelt, understryker Nilsson.

Även om inte Nilsson vill bekräfta eller dementera de uppgifter som sprids i sociala medier är han flera gånger mycket tydlig med att Malmöpolisen sätter in allt de har för att utreda lördagens överfallsvåldtäkt.

– Vi gör allt. Vi kommer tömma allt. Vi kommer göra allt, samla in allt, vända på varenda sten, vi kommer vända på varje blad, vi kommer göra allt vi kan för att hitta dom här. Det är ett avskyvärt brott, vi kommer göra allt för att hitta de skyldiga.

– Vi jobbar precis som om man skulle bedriva en mordutredning.

Samlat polisresurser i hela Malmö: ”Säger rätt mycket”

I arbetet med att utreda brottet tömmer Malmöpolisen övervakningskameror i området. En teknisk undersökning har utförts på den plats där våldtäkten ägt rum och polisen efterlyser tips från allmänheten. Det står klart i telefonen att Nilsson är mycket angelägen med att lösa det här brottet.

– Hela polisområde Malmö har samlat sina resurser för att lösa detta. Det säger rätt mycket, vi är ändå landets tredje största stad. Alla lokalpolisområdeschefer och polismästare är av samma uppfattning att detta är ett brott som vi ska klara upp. Jag har fått besked om att polisområde Malmös samlade resurser står till vårt förfogande.

Nilssons beskriver ett särskilt omfattande arbete från polisens sida. Flera gånger frågar Nyheter Idag om det finns något i denna händelse som ”sticker ut” på något sätt jämfört med andra grova våldtäkter. Men Nilsson vägrar konsekvent gå in på några närmare detaljer.

– Alla överfallsvåldtäkter är att visa särskilt hänsynslöshet, det kan jag säga. Det är ett oerhört grovt angrepp mot en person. Bara det är i princip oerhört allvarligt.

Flickan mår mycket dåligt

När Sydsvenskan tidigare talat med polisområdeschefen Andy Roberts har han beskrivit gatt flickan utsatts för ”synnerligen grovt våld”. Men ej heller han ville gå in på närmare detaljer när tidningen ställde frågor. Däremot antyder Roberts att det som hänt sticker ut.

– Även för mig som gammal rutinerad polis finns det gränser, säger han till Sydsvenskan.

När Nyheter Idag tidigare talade med polisens presstalesperson Fredrik Bratt bekräftade han att flickan fördes till sjukhus med ambulans för vård av skador efter våldtäkten. Och Anders Nilsson hymlar inte med att flickan mår mycket dåligt.

– Det gör alla som är utsatta för ett sådant här grovt brott. Vi gör allt vi kan för att stötta henne och för att kunna få ut de uppgifter vi behöver för att kunna driva förundersökningen vidare. Naturligtvis mår hon jättedåligt.

FAKTA: Så arbetar Nyheter Idag

I samband med större nyhetshändelser som väcker starka känslor är det inte ovanligt att olika rykten och påståenden sprids på nätet. Nyheter Idag försöker, så långt det är möjligt, att undersöka och sortera vad som är sant.

I de fall vi inte lyckas avfärda ett rykte, eller bekräfta vad som är sant, redovisar vi det material vi har. Vi vill vara så transparenta det går.

För att vi ska kunna vara transparenta med alla uppgifter vi undersöker ber vi dig som läsare att inte dra förhastade slutsatser eller att bidra med onödig ryktesspridning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag