Somaliern Sakeriye Barre våldtog kvinna i taxi – slipper undan med ungdomstjänst

Foto: Pixabay
  • Tisdag 5 feb 2019 2019-02-05
E-post 10947

GÖTEBORG Kvinnan satt och väntade på sina kompisar i en bil. Då hoppade somaliern Sakeriye Barre in i bilen och körde iväg. Han stannade sedan bilen och våldtog kvinnan under pistolhot och med våld, något som Göteborgs-Posten var först att berätta. Barre är 17 år och svensk medborgare – och slipper därför både fängelsestraff och utvisning.

Det var i januari 2018 som kvinnan, som är utlänning, var på tillfälligt besök i Sverige och i Göteborg. På kvällen fick hon och hennes kompisar skjuts av några killar, en av dem var Sakeriye Barre, som vid tillfället var 16 år. När de skulle åka från cafét satte sig kvinnan ensam i bilen och väntade på de andra.

Då hoppade Sakeriye Barre in i bilen, körde iväg i hög fart. Sedan stannade han bilen och hotade kvinnan med att han hade en pistol och tvingade henne med våld till oralsex i framsätet. Därefter har han släpat henne i håret till baksätet där han ytterligare förnedrade henne genom att ejakulera över hennes rygg.

Kvinnans vittnesmål återges i domen. Där beskrivs hur Barre skrämde kvinnan under det att han våldförde sig på henne:

”Sakeriye Barre visade också sina knogar som hade skador/sår eller ärr och sade att han är en ond person och att målsäganden inte skulle göra något så han var tvungen att skada henne. Sakeriye Barre kysste/slickade målsäganden på munnen och i örat.”

Sakeriye Barre kan inte utvisas ur landet eftersom han har fått svenskt medborgarskap. Han kom till Sverige i juli 2015. Två år senare, i augusti 2017, blev han svensk medborgare. Stämningsansökan visar att han behövde tolk till somaliska under rättegången.

Barre är 17 år. Tingsrätten skriver i sin dom att man ser allvarligt på brottet och att straffvärdet är över två år. Men på grund av att Barre var 16 år när han våldtog kvinnan döms han till 150 timmars ungdomstjänst, motsvarande knappt fyra arbetsveckor.

Han ska också betala 130 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Enligt Göteborgs-Posten är inte åklagaren nöjd med straffet utan tänker överklaga.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag