Somalilands parlament väntas kriminalisera könsstympning

Kvinnor i Hargeisa i kö till vallokal. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 8 apr 2018 2018-04-08
E-post 17

HARGEISA Somalilands parlament väntas presentera ett lagförslag som förbjuder könsstympning. 

Somalilands parlament väntas presentera en tydligare kriminalisering av könsstympning. Det rapporteras i somaliländsk media och bekräftas av Mussie Ephrem, rådgivare på Somalilands Mission i Stockholm, som Nyheter Idag varit i kontakt med.

Republiken Somaliland, som varit självständig sedan 1991, är ännu inte erkänd av omvärlden som en självständig stat. Landet har haft en demokratisk och fredlig utveckling.

Även om kvinnor har rösträtt är landet fortfarande långt ifrån helt jämställt. Könsstympning är en utbredd tradition som praktiserats i landet redan innan Islam gjorde sitt inträde.

I februari utfärdade Religionsministeriet i Somaliland en ”fatwa” mot könsstympning, där man förkunnade att offren ska få ersättning.

Könsstympning är egentligen redan olagligt i Somaliland eftersom landets konstitution artikel 21 förbinder landet att följa FN-konventioner vars innebörd är att varje individ har grundläggande fri och rättigheter, exempelvis rätten över sin egen kropp. Däremot efterlevs det inte praktiken då polis och rättsväsende saknar kompetens och resurser.

Nu vill dock parlamentet ta ytterligare steg och uttryckligen kriminalisera det i brottsbalken, ett steg närmare ett faktiskt förbud av könsstympning som också kan efterlevas i praktiken. Parlamentet väntas rösta om ett förbud av könsstympning inom de kommande månaderna.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag