Sonen sköts ihjäl – nu rasar han mot svensk polis och svenskarna

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 mar 2023 2023-03-20
E-post

Hans son sköts ihjäl i augusti 2021, och ingen har dömts för mordet. Nu rasar pappan mot det svenska rättsväsendet, svenska poliser och svenskar i allmänhet i en intervju i Aftonbladet.

– Hur kan jag kommunicera med sådana människor? Som redan innerst inne hatar dig, säger han om svenska poliser i Rinkeby.

Jama Omars son sköts ihjäl i augusti 2021, och ingen har ännu dömts för mordet. Ett problem är enligt Omar att det är alldeles för svårt att fällas för brott i en svensk domstol.

– Vad har mitt barn för rättigheter, om den som sköt honom fortfarande springer runt på gatan? säger Jama Omar till Aftonbladet.

Efter mordet berättar Omar att hans mamma och syster satt deprimerade på sina rum i över ett år.

– Jag har till och med försökt söka stöd för att de skulle kunna åka utomlands lite, bryta situationen och komma bort för att återhämta sig. Men jag fick inte en enda krona i hjälp, säger Jama Omar.

Eftersom barn till somaliska invandrare i hög utsträckning skjuts ihjäl i gangsterkrigen, menar Omar att barn till somaliska invandrare inte får ett tillräckligt starkt skydd från den svenska rättsstaten.

– Skjutningar sker över hela Sverige, men har drabbat det somaliska communityt extra hårt. Staten ansvarar för invånarnas säkerhet, men vi anser inte att våra barn ingår i det skyddet, säger han.

En anledning till att den svenska staten inte skyddar barn till somaliska invandrare är enligt Omar att svenska poliser ogillar somaliska invandrare.

– Det finns ingen mänsklighet hos dem. När man möter dem visar de i sitt ansikte att de inte gillar dig. Hur kan jag kommunicera med sådana människor? Som redan innerst inne hatar dig.

Men avskyn mot somaliska invandrare begränsas inte till den svenska polisen. Enligt Omar så beter sig både svenskarna och staten som att de äger somaliska invandrare.

– Vi har kommit hit och då känns det som att svenskar och myndigheterna tror att de äger oss. Hundar har mer värde än våra barn här, menar Omar.

Enligt Omar överväger många unga med somalisk bakgrund att lämna Sverige.

– Till och med 20-åringar, tjejer och killar, vill flytta från landet nu. De vill inte skaffa barn här i Sverige. Det är resultatet av statens ansvarslöshet. Vi kom hit och nu har vi börjat flytta igen, efter 30 år. Vi vill inte att det ska fortsätta.

Läs även: Slagsmål vid mordrättegång – anhörig misshandlad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag