Sonesson: ”Märkligt att en familj som söker trygghet kan reta upp kultur- och ledarskribenter”

Christian Sonesson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 Nov 2019 2019-11-12
E-post 1783

STAFFANSTORP Staffanstorps nya reklamfilm har väckt starka reaktioner och fått vissa att göra paralleller till Nazityskland. Nu kommenterar kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) reaktionerna.
– Det som är märkligt är att en familj som söker trygghet kan reta upp kultur- och ledarskribenter till den milda grad att de ägnar filmen mer uppmärksamhet än verkliga, tragiska händelser som sker, säger han.

På måndagen släppte Staffanstorp en reklamfilm där man marknadsför sin kommun som en plats dit man kan flytta om man söker trygghet och gemenskap. På ett dygn har filmen fått över 50 000 visningar på Youtube och väckt starka känslor, både positiva och negativa.

– Jag tycker väl att det har varit ganska överdrivna reaktioner på filmen, säger Christian Sonesson.

– Diskussionen har ju inte handlat så mycket om vårt budskap utan om andra saker, som att vi pekar ut grannkommunen Malmö i filmen.

Malmö nämns inte i filmen, men Sydsvenskan har rapporterat att en av scenerna spelades in i staden som där framställs som otrygg plats.

En av de som har kommenterat filmen är Moa Berglöf, tidigare talskrivare åt Fredrik Reinfeldt och nu skribent på Sydsvenskans ledarsida. ”Det här är det vidrigaste tilltaget jag sett på länge”, skriver hon på Twitter och spekulerar om tidpunkten som filmen publicerades, kort efter dödsskjutningen i Malmö på lördagen.

– Hon gör den kopplingen att vi skulle ha medvetet valt att lägga ut filmen just nu med tanke på vad som har skett i Malmö. Men filmen spelades in i somras och blev färdig nu, säger Sonesson.

– Problemet är att det händer alldeles för ofta i Malmö. Efter att vi la ut filmen var det en skjutning och innan vi la ut filmen var det en skjutning. Det var skjutningar i oktober, i september, och i flera år tillbaka. Det är tyvärr något som ständigt sker i Malmö.

Moa Berglöf kallar Staffanstorp en ”blåbrun” kommun – en hänvisning till brunskjortorna i Nazityskland.

– Det får stå för henne, tycker jag. Det är märkliga referenser hon gör och det speglar inte heller filmens budskap.

På Twitter har även Kenan Habul, journalist på Sydsvenskan, lämnat en kommentar om Staffanstorp.

”Om jag var en samling hus på en åker i Skåne och dessutom bakgård till fucking LUND skulle jag vara lite försiktig med vad jag säger om Sveriges tredje största stad”, skriver han.

– Aja. Han får väl ha sin bild av Staffanstorp så klart, säger Sonesson.

– Det som är märkligt är att en familj som söker trygghet kan reta upp kultur- och ledarskribenter till den milda grad att de ägnar filmen mer uppmärksamhet än verkliga, tragiska händelser som sker. Det tycker jag är märkligt.

På senaste tiden har Sverige skakats av den ena skjutningen och bombningen efter den andra. Nyligen släpptes sex islamister och säkerhetshot på fri fot då de inte kan utvisas.

– Jag tycker det är fel utveckling som landet har tagit under denna regering, säger Sonesson.

– Det är därför jag drivit på för en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson. Det är jag glad över att man nu från oppositionens sida har ställt sig bakom. Sedan hjälper väl inte det för det finns ingen majoritet för det i riksdagen. Men det är viktigt att visa att det finns en politisk vilja till ett annat Sverige.

Läs mer:

This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Pelle Zackrisson: Stockholm förstår inte Staffanstorps populism

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot Morgan Johansson (S): ”Inte förstått allvaret”

Gör skillnad

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Över en halv miljon läser Nyheter Idag varje månad. Men bara några tusen prenumererar.

Du kan göra skillnad. Ge någon du gillar, eller dig själv, en prenumeration. Då kan vi fortsätta granska, intervjua och göra reportage som sticker ut.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag