Sonesson: ”Moderaterna och Sverige måste alltid se till sina medborgare först”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 22 okt 2019 2019-10-22
E-post

STOCKHOLM Flyktingstopp och inte ”lägre nivåer”. Kommunalrådet Christian Sonesson från Staffanstorp i Skåne skriver på sin Facebooksida om helgens partistämma för Moderaterna. ”Vi behöver fatta beslut om återvändarprogram för många av de som kommit de senaste 6-7 åren.”, skriver Sonesson.

Under helgens partistämma i Västerås förändrade Moderaterna sin politik på flera områden. Bland annat inom rättspolitiken där partiet ska driva på för att fler dömda utländska förbrytare ska utvisas. Även inom migrationspolitiken blev det en förändring, där går Moderaterna fram med att införa ett volymmål för asylsökande.

Christian Sonesson, som var stämmoombud från Skåne, skriver att flera av besluten på partistämman var bra. Särskilt framhåller han rättspolitiken. Lite mer självförtroende är det som Sonesson tycks efterlysa i frågan.

”Det gäller egentligen bara att visa förmåga och mod att driva igenom förslagen”, skriver Sonesson.

När det gäller migrationsfrågan skriver han att det är bra att frågan kan diskuteras sakligt. Men Sonesson menar att det inte räcker med lägre nivåer.

”Detta område är tyvärr så misskött under många år och läget så allvarligt att det inte räcker. Anhöriginvandringen kommer bli ett stort problem. Därför behöver vi på allvar diskutera och fatta beslut om ett flyktingstopp, inte om lägre nivåer”, skriver Sonesson.

Konsekvensen av den enligt Sonesson tidigare misskötta politiken är att det nu kommer krävas drastiska åtgärder.

”Vi behöver fatta beslut om återvändarprogram för många av de som kommit de senaste 6-7 åren. Vi behöver sänka ersättningsnivåer och samtidigt införa en nationell integrationsplikt. Vi måste sluta särbehandla asylsökande och de med uppehållstillstånd gällande förmåner mot vad medborgare får, exempelvis bostäder”, skriver han.

Christian Sonesson för ett resonemang om vilka Moderaterna ska vara, vilket som är partiets identitet.

”Moderaterna och Sverige måste alltid se till sina medborgare först. Annars urholkas samhällskontraktet och medborgarnas förtroende för skatteinbetalningar och välfärdssystemen. Skattemedel måste också i betydligt större utsträckning riktas från migration/integration/bistånd till skola, omsorg, sjukvård och försvar”, skriver han.

I sitt inlägg kommenterar han också den nya Public Service-politiken från Moderaterna och det tidigare beslutet från Moderaternas riksdagsledamöter (minus Jan Ericson och Hanif Bali som lade ner sin röst respektive uteblev från omröstningen) att rösta för skattefinansiering av SVT och Sveriges Radio. Sonesson kallar det för ett stort svek.

”Moderaterna måste hitta hem i denna fråga, våga att kritisera PS och dess finansiering, omfång och organisation”, skriver Sonesson.

Läs hela Sonessons inlägg här, där han också kommenterar förre partiledaren Fredrik Reinfeldts gästspel:

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag