Sophie fick inte kissa på killtoan – Filmade polisens heteronormativitet

Här försöker de elaka myndigheterna definiera Sophie som en "tjej". Foto: Faksimil ur video från Facebook
  • Onsdag 14 okt 2015 2015-10-14
E-post 438

STOCKHOLM Ett gäng tjejer skulle kissa på en killtoalett på Folkkungagatan men blev bortkörda av väktare och sedan avlägsnade av polis. Nu har en av dem gått ut med en video på Facebook där hon klagar över det heteronormativa Sverige.

I en video som är uppladdad den 12:e oktober syns en grupp tjejer diskutera med ordningsvakter och senare med en polis. Bakgrunden är att de skulle gå på herrtoan eftersom kön var kortare dit, men det gick inte för sig och ordningsvakter förde ut dem från krogen.

– Vi ifrågasatte det och frågade hur han kunde definiera oss som kvinnor. Hur vet han att vi ser oss själva som kvinnor? säger Sophie, 26 år, till tidningen Metro.

”Skratta eller gråta, jag vet inte”

Sophie har laddat upp hela videon på Facebook där de ifrågasätter polisens heteronormativitet och varför staten tar sig rätt att definiera dem som kvinnor. Videon har fått stor spridning har hittills över 72 000 visningar.

”En helt vanlig natt i heteronormativa Sverige. Utslängd av ordningsvakt samt avlägsnad från plats av polis. Anledning? 1700-talet ringde och varnade om att vi, som ’tjejer’, använde toaletten för ’killar’. Skratta eller gråta, jag vet inte”, skriver Sophie i anslutning till den uppladdade videon.

Nedan ser du klippet där polisen tar sig rätten att definiera Sophie och hennes kompisar som ”tjejer”

En helt vanlig natt i heteronormativa Sverige. Utslängd av ordningsvakt samt avlägsnad från plats av polis. Anledning? 1700-talet ringde och varnade om att vi, som ”tjejer”, använde toaletten för ”killar”. Skratta eller gråta, jag vet inte. #kissavarfanduvill

Posted by Sophie Svart on Sunday, October 11, 2015

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag