Sossarna varnar: Du kan få cancer av SD

Foto: Nyheter Idag samt faksimil Facebook / Socialdemokraterna
  • Lördag 25 maj 2019 2019-05-25
E-post 6026

S är för skydd mot cancer, men det är inte SD. Det påstår Socialdemokraterna i en Facebookpamflett där de jämför sin egen politik med högerpartier som M, KD och SD. Men SD menar att det är tvärtom. – Vi är självklart inte för cancer, det är en bisarr sak att ens behöva svara på en dag innan ett val, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Det är i en pamflett inför EU-valet som Socialdemokraterna jämför sin egen politik med M, KD och SD. Den första jämförelsen handlar om ”skydd mot cancer” där det redovisas att Socialdemokraterna är för och att Sverigedemokraterna är emot.

När Nyheter Idag kontaktar Socialdemokraterna hänvisar pressekreterare Johannes Nilsson till en rapport som Socialdemokraterna själva författat. Där står att SD mer än en gång röstat emot förslag på EU-nivå i frågan.

”Så sent som 27 mars 2019 i Strasbourg valde Sverigedemokraterna återigen att rösta nej i en omröstning om gränsvärden för ämnen som kan leda till svåra cancerformer som lever-, njur-, lung- och sköldkörtelcancer”, står att läsa i den rapporten.

SD: ”Vi är självklart inte för cancer”

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till Nyheter Idag att det förhåller sig tvärtom. Han säger att i Sverige har vi sedan länge helt och hållet förbjudit de cancerframkallande ämnen som det röstats om, en lagstiftning som Sverigedemokraterna vill behålla.

Med Socialdemokraternas politik skulle vi tvingas till en kompromiss där dessa ämnen åter blir tillåtna att använda.

– Även om det verkar så är Socialdemokraterna förstås inte dumma, de vet om att det inte är på det här sättet. Däremot tror de att väljarna är dumma, de tror att man kan luras på det här sättet. Vi är självklart inte för cancer, det är en bisarr sak att ens behöva svara på en dag innan ett val, att man som parti skulle vara för cancer.

I en av omröstningarna i den här frågan var SD helt ensamma av alla svenska EU-parlamentariker att rösta emot EU-förslaget.

– Vi har svarat nej på det här för att EU-fördraget som sossarna vill få igenom innebär att fler cancerframkallande ämnen skulle bli lagliga i Sverige. Ämnen som varit förbjudna i decennier eftersom vi i Sverige länge haft en mycket tuffare lagstiftning om cancerframkallande ämnen. Vi vill behålla den lagstiftningen, men S vill jämka den mot en slappare reglering på EU-nivå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag