SpaceX-raket exploderade på startplattan

Svart rök fyllde himlen. Foto: NASA
  • Torsdag 1 sep 2016 2016-09-01
E-post 23

USA En Falcon 9-raket från Elon Musks SpaceX exploderade på startplattan vid ett test och totalförstörde inte bara raketen utan även en satellit värd 1,7 miljarder kr. Inga människor kom dock till skada.

Det var på torsdagsmorgonen – lokal tid– då SpaceX förberedde sig för uppskjutningen av kommunikationssatelliten Amos 6, vars uppskjutning var schemalagd till 3 september, som olyckan inträffade. Inför varje uppskjutning testas raketmotorerna rutinmässigt, men den här gången ledde testet till en våldsam explosion som skakade marken runt en av Nasas startplattor i Cape Canaveral i Florida.

Falcon 9-raketerna från det privata rymdfartsföretaget SpaceX har använts framgångsrikt både för att skjuta upp satelliter och för att leverera förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS. I juni 2015 exploderade emellertid en Falcon 9-raket två minuter efter starten, och med den senaste olyckan väntas raketen på nytt få ligga på is tills orsaken till explosionen är fullt utredd. Detta kommer också antagligen att påverka den planerade uppskjutningen av nästa generations raket, Falcon Heavy, som var schemalagd till april 2017. Raketmotorerna är nämligen desamma i bägge raketer.

Den satellit som skulle skjutits upp, Amos 6, var delvis finansierad av Facebook, och det var meningen att den skulle möjliggöra internetuppkoppling i fattiga delar av världen.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag