SpaceX sköt upp sin tredje rymdraket på två veckor

Foto: SpaceX
Foto: SpaceX
  • Torsdag 6 jul 2017 2017-07-06
E-post 3

USA SpaceX sköt natten till torsdagen svensk tid upp sin tredje rymdraket inom loppet av bara två veckor. Det amerikanska privatägda rymdbolaget, som den kände entreprenören Elon Musk är VD för, har därmed skjutit upp fler raketer hittills i år än under något tidigare år, trots att det är drygt fem månader kvar av året, skriver Wired.

Nattens uppskjutning hade ursprungligen planerats till i söndags. Men uppskjutningen avbröts och flyttades fram till måndagen då den ställdes in ännu en gång, först på grund av dåligt väder därefter sedan man beslutat om fullständig system­genomgång. Inatt blev den alltså slutligen av.

I september förra året exploderade en likadan rymdfarkost, en Falcon 9 Full Thrust eller Falcon 9 v1.2 som den också kallas, i samband med tester inför uppskjutningen innan den ens lämnat uppskjutningsrampen. SpaceX ställde in alla fortsatta uppskjutningar och återupptog dem inte förrän i januari i år. Enligt rymdbolaget utlöstes explosionen av ett strukturellt fel i en av de gastuber i raketen som håller flytande syre under stort tryck.

I och med nattens uppskjutning har SpaceX skjutit upp tio stycken Falcon 9 Full Thrust-raketer bara i år. I de flesta fall utgörs nyttolasten av kommunikations­satelliter, men SpaceX kontrakteras även av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa för att förse den internationella rymdstationen ISS med förnödenheter och ny utrustning.

I maj i år sköts dessutom, för första gången, en topphemlig nyttolast upp på uppdrag från USA:s underrättelse­tjänster. Lasten, som förmodas vara en spionsatellit, väckte stort intresse hos amatörastronomer världen över, rapporterade Spaceflight Now.

Farkostserien Falcon 9 har de senaste åren gjort sig känd för att klara av att flyga tillbaka till jorden och landa vertikalt. I april förra året lyckades en Falcon 9-farkost till och med landa ombord på ett fartyg på havet, en milstolpe för rymdteknologin.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag