Spanjor firar med cava och skinka efter att polisen skjutit ihjäl terrorist

Younes Abouyaaqoub. Bild: El Pais
Younes Abouyaaqoub. Bild: El Pais
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 1342

SPANIEN Samtliga tolv jihadister som misstänks ha ingått i den terrorcell som förra veckan slog till i bland annat Barcelona i Spanien är nu antingen döda eller gripna. Det rapporterar The Guardian.

”Jag ska fira din död med cava och skinka”.

Så skriver en man på Youtube efter beskedet om att Younes Abouyaaqoub, den terrorist som förra veckan mejade ned människor på den populära turistgatan La Rambla i Barcelona, skjutits ihjäl. Abouyaaqoub sköts under gårdagen till döds av polisen i det lilla samhället Subirats utanför Barcelona. Enligt vittnen avlossade polisen ett stort antal skott mot terroristen.

Åtta av terroristerna i terrorcellen är döda, varav sex skjutits ihjäl av polisen och två andra av misstag sprängde sig själva i luften innan torsdagens terrordåd. Fyra av terroristerna är gripna och myndigheterna tror inte att några fler ingick i terrorcellen.

I sociala medier är det ingen, eller åtminstone då, som tycker synd om de döda terroristerna. Istället hyllas polisen för att de lyckats skjuta ihjäl så pass många av dem.

”Länge leve polisen”, skriver en man som kommentar till nyheten om att alla nu är gripna eller döda.

Sammanlagt femton människor dödades i förra veckans terrordåd i Barcelona och Cambrils. Tretton på La Rambla och en kvinna i ett liknande dåd i Cambrils. Dessutom mördades en man av Abouyaaqoub i samband med att hans bil kapades av terroristen.

Utredningen fokuserar nu främst på Abdelbaki Es Satty, en man i 40-årsåldern som varit imam i Ripoll i Katalonien de senaste två åren. Es Satty var en av dem som dödades i explosionen i Alcanar förra veckan i ett hus som utredarna tror användes som bombfabrik.

Es Satty blev imam i moskén, trots att han tidigare dömts för narkotikasmuggling, och misstänks ha försökt rekrytera muslimer att slåss för Islamiska staten. Han tros ha varit huvudmannen bakom terrorcellen.

Samtliga terrorister i terrorcellen är, eller var, marockaner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag