Spansk polis: ”Svenskarna” det våldsammaste gäng vi sett

Malaga. Bild: Flickr
  • Fredag 7 dec 2018 2018-12-07
E-post

MALAGA En grupp på nio män från Malmö misstänks ha agerat mordpatrull åt kokainmaffian i södra Spanien. Spansk polis beskriver gänget som det våldsammaste de sett, och de kunde gripas i Malaga och Malmö efter ett samarbete med svensk polis.

Spansk polis beskriver de svenska medborgare som gripits i Malaga som det våldsammaste gäng de någonsin har sett i södra Spanien, enligt El Pais.

Gruppen är enligt spansk polis av nordafrikanskt ursprung, men kommer från Malmö och kallas därför för los suecos, ”svenskarna”.

Gruppen består av nio personer och leds av två bröder, båda under trettio. Polisen misstänker att de utfört minst två mord i Spanien. Den 12 maj sköts knarksmugglaren David Ávila Ramos, känd som ”Maradona” i den spanska undre världen, ihjäl när han satt i sin bil på väg från kyrkan. Den svartklädda skytten körde upp intill Ramos bil på en motorcykel utan registreringsplåtar och avlossade fem skott in igenom bilrutan. Ramos fru och barn satt i bilen när mordet begicks.

Läs även: 25-årig man gripen i Stockholm för brutalt tortyrmord i Spanien

Den 37-åriga Ramos ska ha haft en stor skuld och mottagit ett flertal varningar innan mordet. Bland annat ska ett gym Ramos ägde ha bränts ned genom att en bil full med bensin kraschades in i gymmet.

Gänget kopplas även till mordet på Sofian Mohamed, en annan knarksmugglare, som sköts med nio skott på tröskeln till sitt hem. Mördaren var svartklädd och färdades på cykel.

Greps efter samarbete med svensk polis

Undersökningen av attacken mot gymmet blev inledningen till  ”Operation Rueda”, ett samarbete mellan svensk och spansk polis för att utreda vad som kallas ”de värsta gänget yrkesmördare solkusten någonsin sett”.

Nu har nio personer gripits, fem i Malaga och fyra i Malmö. Sju kommer att åtalas för bland annat mord och bedrägeri.

De fyra som greps i Malmö har häktats och riskerar att utlämnas till Spanien. Bland de häktade finns en sextioårig kvinna som ska vara mor till en av de misstänkta, enligt Aftonbladet.

Den spanska polisen tror att gruppen agerat på uppdrag av en annan organisation styrd av spanjorer och colombianer, som handlar med kokain.

– Dom löser bara saker på det här sättet när dom handlar med kokain, säger en spansk utredare till El Pais.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag