Spänt mellan Ryssland och Turkiet efter att ryskt stridsplan skjutits ned

  • Tisdag 24 Nov 2015 2015-11-24
E-post 9

SYRIEN Det är just nu mycket spänt mellan Ryssland och Turkiet sedan ett ryskt stridsflygplan under tisdagen skjutits ned av turkiska jaktplan. Nato-landet Turkiet hävdar att det ryska planet flög över turkiskt luftrum, något som Ryssland förnekar.

Stridsplanet, som var av typen Suchoj Su-24, bombade islamistiska rebellgrupper i Latakiaprovinsen i Syrien när två turkiska jaktplan av typen F-16 omkring lunchtid idag lyfte för att möta upp det. Provinsen där bombräderna utfördes ligger nära gränsen till Turkiet och den turkiska regeringen hävdar att flygplanet kom över på fel sida av gränsen och att det var därför det sköts ned, rapporterar bland annat AP.

Flygplanets båda piloter hann skjuta ut sig innan flygplanet kraschade och de landade därefter på syriskt territorium där de togs tillfånga av islamistiska reeller. De uppges fortfarande vara vid liv, men deras framtida öde är oklart.

Den turkiska regeringen släppte kort efter nedskjutningen radarbilder som bland annat publicerades i sociala medier och som visade att det ryska planet hade flugit över den allra sydligaste spetsen av Turkiets gräns mot Syrien. Den turkiska landremsa det handlar om är bara ett par kilometer bred. Sammanlagt flög två ryska stridsplan in över turkiskt territorium under 17 sekunder, skriver den amerikanska nyhetsbyrån.

Efter incidenten är relationerna mellan Ryssland och Turkiet mycket spända och Ryssland uppges ha brutit alla militära kontakter med landet. En officiell protest har dessutom överlämnats till Turkiet med anledning av nedskjutningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag