Speciallag tillåter S att tjäna halv miljard på annars olaglig lotteriverksamhet – Driver sex personer till kronofogden om dagen

Foto: Nyheter Idag & Flickr
  • Måndag 4 sep 2017 2017-09-04
E-post

SVERIGE Socialdemokraterna har, via en speciallag de stiftade 2004, tillåtits sälja lotter på kredit till hårt skuldsatta svenskar. Under de senaste 10 åren har verksamheten genererat en halv miljard kronor och under de senaste tre åren har i genomsnitt sex personer om dagen drivits till kronofogden av Socialdemokraternas verksamhet. 

Politikerna och tjänstemännen inom Socialdemokraterna och dess anhang av organisationer, tjänar varje år mångmiljonbelopp på sin lotteriverksamhet, Kombispel och A-lotterierna. Genom offensiv marknadsföring riktar man sig bland annat mot skuldsatta och spelberoende svenskar och låter dessa köpa lotter på kredit. Därefter driver Socialdemokraterna ärendena vidare till kronofogden. Sedan 2014 har socialdemokraterna drivit 8000 personer till kronofogden. Det avslöjar Dagens Nyheter.

Att sälja spel och lotter på kredit är strikt förbjudet enligt svensk lag, detta för att hindra spelföretagen från att kunna utnyttja utsatta och skuldsatta medborgare i samhället.

Denna lag gäller dock inte Socialdemokraterna och SSU som istället tillåts bedriva just den sortens verksamhet som lagen är tänkt att skydda svenskar ifrån. Socialdemokrater har rätt att sälja spel och lotter på kredit.

Sossarnas lotteriverksamhet har under de senaste 10 åren genererat en halv miljard kronor i vinst, något som gått direkt in i partikassan och hjälpt till att finansiera partiets högavlönade toppar.

Under 2016 stod lotteriverksamheten för en tredjedel av Socialdemokraternas inkomster, mer än dubbelt så stort som det bidrag LO-medlemmarna varje år får betala till ”Arbetarpartiet”. För SSU motsvarade inkomsterna från lotteriverksamheten närmare 90 procent.

Lotterna säljs genom prenumerationer och kunderna betalar på faktura i efterhand. Det är spel på kredit, vilket är förbjudet enligt lag.

2004 föreslog den Socialdemokratiska regeringen för de övriga partierna i Riksdagen, att det behövs en ny lag för Socialdemokraterna och andra som driver prenumerationslotterier, att undantas från lagen.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet motionerade mot förslaget, men förgäves. Riksdagspolitikerna klubbade förslaget.

Sedan 2014 har A-lotterierna och Kombispel ansökt om betalningsföreläggande 9774 gånger för totalt 8079 personer, i genomsnitt sex personer om dagen under tre år.

Stor del av de drabbade är svenska pensionärer

I närmare 2000 av fallen har lotterispelarna inte kunnat betala. Skulderna fastställs då med betalningsanmärkning som följd.

En stor del av de skuldsatta är svenska pensionärer, födda på 40- och 50-talet. Flera av dem är medlemmar i partiet sedan tidigare. Socialdemokraterna prickades 2013 av Datainspektionen för att olovligen använt sitt medlemsregister för att förmå folk att köpa lotter.

Flertalet av de spelande har skulder sedan tidigare, men har trots det kunnat köpa nya lotter via Socialdemokraternas spelverksamhet.

Ulla Romild på Folkhälsomyndighetens enhet för spelrelaterade problem, tycker att Kombispels kreditverksamhet är cynisk och oansvarig.

– Det visar att det här är grupper som förmodligen har svårt att betala redan från början och kanske är det så att man hoppas på vinst för att kunna betala fakturan. Då är det riktigt allvarligt, säger Ulla Romild på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag