Spekulationer om terrordåd på IKEA i Västerås – Polisen vill inte utesluta någonting

Polisen är förtegen om möjligt motiv till knivdramat på IKEA i Västerås. Foto: Privat
  • Måndag 10 aug 2015 2015-08-10
E-post 469

VÄSTERÅS I en presskonferens som polisen i Västerås höll på måndagskvällen stod det klart att offer och gärningsmän inte kände varandra i den dödliga knivattacken där två människor avled. Nu försöker flera användare i sociala medier förstå motivet bakom det blodiga dådet på IKEA i Västerås.

Vid 13-tiden på måndagen fick polisen i Västerås larm om ett knivdåd på ett Ikea-varuhus i staden. Två personer har blivit så allvarligt skadade i knivdådet att de avled och en tredje person ska ha förts till sjukhus med allvarliga skador. Med anledning av händelsen höll på polisen en presskonferens senare under kvällen. De berättade då att två personer är gripna för knivdådet.

– Den ena greps på området och han är född 1992. Den andre är den som var skadad och han är anhållen på sannolika skäl och han är född 1979, berättade Per Ågren, kommenderingschef vid polisen i Västerås på presskonferensen.

Enligt polisen på presskonferensen ska inte offer och gärningsmän haft någon relation till varandra. Denna uppgiften har kommit att ligga till grund för diskussioner i sociala medier om möjligt motiv till knivdådet.

Oklart motiv till dådet

En vanligt förekommande spekulation är att det skulle vara någon form av terrordåd och att gärningsmannen skulle skrika ”Allahu Akbar” när denne grips. Enligt en video som publiceras hos norska NRK syns en av de misstänkta gärningsmännen gripas av polis. I ljudupptagningen hörs något som skulle kunna vara ”Allahu Akbar”, men kvaliteten på ljudet är mycket lågt och det är svårt att avgöra vad som yttras.

Ej heller kan polisen vare sig bekräfta eller dementera sådana uppgifter. Under måndagskvällen vid 21-tiden berättar polisens presstalesperson Lisa Sannervik att de inte går ut med mer information än det som sagts på presskonferensen.

– Vi går inte in och gör vare sig det ena eller det andra i det här läget. Vi har en pågående förundersökning nu och det finns massor med detaljer och saker som måste falla på plats. Det är alldeles för tidigt för oss att kommentera enskilda uppgifter. Det finns flera vittnen till det här och det finns flera iakttagelser, men vi kan varken bekräfta eller dementera något i nuläget.

Ni kan inte på något sätt säga något om motivet till händelsen?

– Nej, inte i nuläget. Det är mycket som är oklart fortfarande och det är fortfarande mycket information som måste samlas in.

Går det att utesluta ett terrordåd?

– Vi kan varken utesluta eller bekräfta någonting i nuläget.

Händelsen diskuteras inte bara i Sverige utan även internationella medier har rapporterat om det dramatiska knivdramat som krävt två människors liv på Ikea i Västerås.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag