Spöken skrämmer iväg flyktingar från småländskt asylboende – påstås ”städa upp” efter flyktingarna

Bild: Google Maps
  • Tisdag 29 Dec 2015 2015-12-29
E-post 450

ALVESTA Spöken på ett asylboende utanför Alvesta skrämmer iväg flyktingarna från boendet. Under tisdagen har flera av de asylsökande åkt till Migrationsverkets mottagningsenhet i Alvesta och krävt att få flytta till ett annat boende.

Migranter i Småland som befinner sig på flykt undan krig och fattigdom har under dagen ännu en gång fått fly från sina hem. Nu är det spöken på asylboendet i Grännaforsa norr om Alvesta som driver migranterna på flykt.

– Från början trodde vi bara att det var barnen som hittade på de här historierna, men sedan började vi vuxna höra ljud, se och känna saker, berättar en av flyktingarna för Sveriges Radio.

– Dörrar som vi har låst har låsts upp, vi har hört att någon varit på toaletten men när vi kollat har ingen varit där. Vi har hört någon ta ett bad eller dusch, men inte heller då har det varit någon där.

Ett av flyktingbarnen ska bland annat ha sett något sitta på ett bord i ett av rummen, men när han försökte titta efter vad det var hoppade det som satt där ned under bordet och försvann.

De uppskrämda flyktingarna påstår att personalen på boendet har bekräftat att det finns ett spöke på asylboendet, men att det är ett ”snällt spöke” som ”städar upp” efter flyktingarna.

Under dagen har flyktingarna krävt att få flytta till ett annat boende för att slippa spökena som hemsöker dem, men Migrationsverket säger att det inte är möjligt eftersom alla asylboenden är fulla.

– Vi för nu samtal med dem, vi har ju inga andra platser och vi hoppas det ska lösa sig under dagen, säger Magnus Petersson som är Migrationsverkets enhetschef i Alvesta.

Petersson säger till Sveriges Radio att det troligen är vädret som gör att det knakar och hörs andra ljud i den träbyggnad som används som asylboende och att det är dessa ljud som flyktingarna uppfattar som spöken. Han säger också att det är viktigt att ta flyktingarnas oro på allvar.

– Ja, när människor har åsikter, tankar och rädslor så måste man lyssna på vad de tänker, säger han.

Han poängterar dessutom att inte alla flyktingar flytt från asylboendet, utan att ett 20-tal av dem stannat kvar på det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag