Spotify ber anställda arbeta hemifrån – ”hoppas andra företag i Sverige följer efter”
Anställda på Spotify uppmanas arbeta hemifrån de närmaste två veckorna för att motverka spridningen av coronaviruset i Sverige. Flera myndigheter väljer att låta samtliga personer som befunnit sig i riskområden för coronaviruset arbeta hemifrån, medan Folkhälsomyndighetens rekommendationer bara gäller dem som uppvisar symtom.
Spotifys VD Daniel Ek har bett de anställda att arbeta hemifrån de närmaste två veckorna på grund av den ökade risken för spridning av coronaviruset covid-19 i Sverige.
Läs även: Nya rekommendationerna om corona: Undvik sociala kontakter om man är förkyld
”Vi har alla en skyldighet att fördröja spridningen av viruset och därmed det förväntade trycket på vårt sjukvårdssystem” skriver Ek i ett inlägg på Twitter och tillägger att han ”hoppas andra företag i Sverige följer efter”.
Jag har bett Spotifyanställda arbeta hemifrån de närmaste två veckorna pga den höjda risken för COVID-19. Vi har alla en skyldighet att fördröja spridningen av viruset och därmed det förväntade trycket på vårt sjukvårdssystem. Jag hoppas andra företag i Sverige följer efter.
— Daniel Ek (@eldsjal) March 10, 2020
Samtidigt väljer en rad myndigheter att frångå Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att symptomfria anställda som varit i riskområden för coronaviruset kan arbeta som vanligt, rapporterar Sveriges Radio.
Det handlar om bland andra Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket, Finansinspektionen, Ekonomistyrningsverket, Ekobrottsmyndigheten och Riksbanken och Pensionsmyndigheten, där alla anställda som varit i riskområden ska arbeta hemifrån i 14 dagar.
– Om man har befunnit sig i något av Folkhälsomyndigheten utpekade riskområden, så förväntas man i samråd med sin närmsta chef jobba hemifrån i 14 dagar, säger Henrik Engström, chef för administrativa avdelningen på Pensionsmyndigheten, till Sveriges Radio.
– Vi såg behovet av att minimera risken att vi får fler smittade på jobbet, att det fanns en oro som vi också ville bemöta.Och det handlar om att vår verksamhet går nu in den mest intensiva perioden, säger Skatteverkets HR-direktör Daniela Eriksson till Sveriges Radio.
Läs även: Polisen ställer in nykterhetskontroller över hela landet
Både Engström och Eriksson betonar att de inte misstror Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Vi litar absolut på dem, men det här är ytterligare ett perspektiv. Vi har också väldigt bra praktiska förutsättningar för att jobba hemifrån och då känns det som en ganska enkel åtgärd att be de medarbetare som befunnit sig i de här utpekade riskområdena att jobba hemifrån, säger Henrik Engström.
Folkhälsomyndigheten har gått ut med en rad rekommendationer om hur allmänheten kan bidra till att minska spridningen av coronaviruset och skydda äldre och andra utsatta grupper.
I rekommendationerna ingår att alla med symtom på luftvägsinfektion och förkylning, även milda, begränsar sina sociala kontakter.
Folkhälsomyndigheten betonar särskilt vikten av att människor som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till arbetet om de får symtom på luftvägsinfektion och förkylning.
Även anhöriga uppmanas undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden om man har symtom på luftvägsinfektion och förkylning.
• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.
Läs även: Forskare från Karolinska del av forskargrupp som får miljoner för att ta fram läkemedel mot corona
Folkhälsomyndigheten vill även införa restriktioner mötesrestriktioner, men behöver skicka in en begäran till regeringen, rapporterar TT.
– Under dagen väntas Folkhälsomyndigheten kunna säga mer om vad som ska ske med större sammankomster för att begränsa smittan, men myndigheten behöver några timmar för att kunna berätta, säger Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten, till till TT.
Läs även: Saudiarabien stoppar pilgrimsfärder efter coronautbrott i Iran
Hej.
Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.