Sprängde garage i Haninge – av misstag

I mitten ser vi en jeep med reservhjulet monterat där bak, mitt i rasmassorna. Foto: Michael Axelsson
  • Tisdag 24 jun 2014 2014-06-24
E-post

OLYCKSFALL När företaget ”Kanonidé” utförde sprängningar på en tomt i Haninge under tisdagen rasade ett garage med en bil inuti över en väg. – Hela huset skakade och hundarna kröp på golvet, berättar grannen Michael Axelsson.

Michael Axelsson bor i Haninge och han berättar att grannen håller på att bygga om på tomten. Under dagen har det förekommit sprängningar och Axelsson är djupt bekymrad över hur arbetet går till på platsen.

– Jag ringde polisen vid tvåtiden och kollade med dem. De sköt salvor så hela huset skakade och hundarna kröp på golvet. Även jag var rädd och hoppade till.

Detta var innan garaget rasade ut över vägen. Mikael förklarar i telefon till Nyheter Idag att han ville förvissa sig om att all verksamhet på grannens tomt var enligt reglerna.

– Polisen kom och de kollade vad de hade för tillstånd. Tillståndsenheten hade ingen information om att det skulle sprängas på den här vägen, säger Michael Axelsson.

Garaget rasade med en bil inuti

Efter att polisen lämnat platsen fortsatte arbetet med att spränga på tomten. Plötsligt rasar ett garage ståendes på tomten med en bil inuti i samband med en av sprängningarna. Michael Axelsson är djupt kritisk till hur arbetet utförs.

– Vägen var inte avspärrad. Det är mycket barnfamiljer som bor grannar i området och de brukar springa runt och leka på vägen där bilden är tagen.

Axelsson berättar att efter att garaget rasat har polisen åkt ut till platsen en andra gång, något som bekräftas när Nyheter Idag ringer till företaget Kanonidé.

”Signalen var trasig, jag skrek istället”

En av de synpunkter Michael Axelsson framförde var att ingen varningssignal ska ha hörts innan eller efter sprängningarna. När Nyheter Idag ringer upp Andreas Lindberg på Kanonidé bekräftar han det Axelsson säger.

– Signalen var trasig. Jag skrek åt grannarna och de hörde kommandon innan. Precis innan jag tryckte av skrek jag ”skott kommer”, berättar Lindberg för Nyheter Idag.

Lindberg förklarar att garaget visserligen skulle rivas, men inte på så sätt som nu hände. En av sprängmattorna lyfte lite väl högt när sprängladdningen brann av.

– Ja det är det ju, en olyckshändelse. Vi hade två lager mattor, en matta slog över och träffade garaget och då rasade garaget, förklarar Lindberg.

Lindberg förklarar att han har knackat dörr i området innan för att informera de grannar som han bedömt bo inom riskområdet. Han menar även att han haft koll på vägen utanför tomten.

– Jag skrek bara, alla grannarna som var involverade häromkring hörde att jag skrek varningssignal. Jag hade flaggvakt och personal på gatan också.

Grannen Axelsson är fortfarande kritisk

Just nu håller Kanonidé på att städa upp på vägen där garaget rasat. De har även varit i kontakt med försäkringsbolag och pratat med polisen som varit på platsen för att dokumentera vad som hänt. Men Michael Axelsson som bor granne är fortfarande kritisk.

– Jadu, jag vet inget om flaggvakter, men det är enbart en laddare (spränggubbe) och en grävmaskinist på plats. Så jag tycker det verkar svårt att få ihop allt med två gubbar, resonerar Axelsson.

Men kritiken tar inte slut där. Metoden att skrika istället för att signalera är inget som Axelsson känner sig trygg med.

– Jag har inte fått någon information före, och jag har inte hört någon skrika heller. Men att skrika är väl inget man gör i ett villaområde, det är väl signal som gäller?, frågar sig Axelsson innan Nyheter Idag avslutar samtalet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag