Spretigt i opinionsmätningarna

Foto: Ankara (CC BY-SA 3.0)
  • Måndag 10 feb 2014 2014-02-10
E-post 0

I en mätning minskar gapet mellan blocken. I nästa mätning noterar Moderaterna en historiskt låg nivå. Under måndagen släpptes tre opinionsmätningar med spretigt resultat.

I Demoskops väljarundersökning krymper gapet mellan mellan Allianspartierna och de Rödgröna samtidigt som alla allianspartier klarar riksdagsspärren. Numera är skillnaden 13,2 procent jämfört med 16,2 procent förra månaden. Moderaterna går framåt till 24,9 procent från 22,3 procent månaden innan. Det rapporteras även att Sverigedemokraterna backar en procent till 8,8.

Men i United Minds mätning får istället Moderaterna ett ”bottennapp” med 21,6 procent, en nedgång med 2,4 procent. Totalt sett får Alliansen 36,7 procent där Centerpartiet dessutom ligger under spärren. I denna undersökning ökar också Sverigedemokraterna med 0,4 procent till 11,2 och är Sveriges tredje största parti.

Och slutligen rapporterar Yougov om ett toppresultat för Vänsterpartiet, som hamnar på 9,3 procent. Nu är skillnaden 10,8 mellan blocken. Sverigedemokraterna noteras för en liten uppgång till 10,3 procent och är även här Sveriges tredje största parti.

En av de tänkbara förklaringarna till att mätningarna visar på spridda tendenser är att panelerna är sk ”självrekryterande”. På forumet twitter diskuteras bland annat detta.

Skärmavbild 2014-02-10 kl. 10.22.09

Niklas Svensson op-matn

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag